‘Pirinç tüketenlerin beslenme kalitesi tüketmeyenlere oranla daha yüksek’

‘Pirinç tüketenlerin beslenme kalitesi tüketmeyenlere oranla daha yüksek’
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsuru olarak aşırı kilolardan kurtulma hedefi günümüzde çoğu kişinin problemi.

TÜİK 2015 verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de obezite oranı \%31,1 oranında arttı. Ülkemizde neredeyse her 5 kişiden 1’i obez. Kilo sorunu giderek büyüyen bir problem haline geldikçe, beslenme alışkanlıkları sağlıklı hale getirilmek üzere tekrar tekrar düzenleniyor. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak da beslenme listelerinde kilo kontrolüne yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış olan pirinç ve tahıl grubundan yiyecekler başı çekiyor.

Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş’e göre, içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı özellikle bahar aylarında stres, yorgunluk, isteksizlik ve depresyonun azaltılmasında etkili olan pirinç 3 yemek kaşığı ölçüsünde 1 dilim ekmek yerine tüketilebilir. Ayrıca pirinç su tutucu etkisinden dolayı bahar aylarında mevsim değişikliklerinden kaynaklı ödemin atılmasına destek olarak bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olur ve bu yönüyle de kilo kontrolünde etkisini gösterebilir.

Food & Nutrition Science yayınının Mart 2014 sayısında yayımlanan araştırmaya göre 14 bin 386 yetişkinden toplanan bilgiler, pirinç tüketenler ile tüketmeyenler arasında beliren farkları ortaya koydu. Araştırmanın sonucunda; pirinç tüketenlerin beslenme kalitesi puanlarının, tüketmeyenlere göre daha yüksek olduğu görüldü. Pirinç tüketen bireyler arasında lif, folik asit, magnezyum ve demir alımının daha fazla olduğu görüldü. Araştırmada ayrıca pirinç tüketenlerin meyve, sebze, tahıl ve et tüketimine olan eğilimleri daha fazla iken, katı yağ ve şeker kullanımı arasında negatif bir korelasyon olduğu ortaya kondu.

Bireyler kilo problemleri ile mücadele ederken, yapılması önerilen ilk şey diyet listesinden karbonhidratları çıkarmaktır. Ancak tüm karbonhidratlar içerikleri bakımından eşit değildir. Özellikle pirinç sağlıklı bir yaşam için bireylere pek çok fırsat sunabilir. Ayrıca, kalori kontrolü yapılarak bir beslenme planı oluşturmada yardımcı olabilir. USA Rice Federation verilerine göre, 2013 yılında yayımlanmış olan bir klinik denemede, bir öğünde beyaz ya da kahverengi pirinç tüketimi, kalori açısından eşit bir glikoz solüsyon kontrolüne kıyasla daha fazla doygunluk hissi sağlıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir