Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri
Oruç tutarken dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Belkız Ünal, sahur yemeğinin atlanmaması gerektiğini ve günde 2-2,5 litre su tüketiminin de büyük önem arz ettiğini söyledi

Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken konularda bilgi veren Diyetisyen Belkız Ünal, iftar yemeğinde hafif yiyeceklerle başlanıp, 10-15 dakika ara verildikten sonra yemeğe devam edilmesi gerektiğini söyledi. Sahur yemeğinde yavaş sindirilen gıdaların tüketilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Belkıs Ünal, gün boyu besleyici ve tokluk özelliğini sürdürebilen süt, peynir, kuru baklagiller, yumurta, sebze ve meyve gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve öğünler arasındaki saatlerin uzamasının, vücudun alıştığı beslenme ritminin dışına çıkmasına neden olduğunu belirten Belkıs Ünal, uzun süren açlık döneminin vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede bir takım değişiklikler yapılması ve yaşamın her döneminde olduğu gibi oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Belkız Ünal, Ramazan'da beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

"- Yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürebilmek için ramazanda günün oruç tutulmayan bölümünde de en az üç öğünü tamamlamak ve sahuru atlamamak gerekir.

- Sahur yemeğinde yavaş sindirilen, gün boyu besleyici ve tokluk özelliğini sürdüren besinler tüketilebilir. Bu amaçla tam buğday ürünleri, kuru baklagiller, süt, peynir, yumurta, sebze ve meyve gibi yiyecekler tercih edilebilir. Kızartılmış yiyecekler saf şeker içeriği yüksek besinler ve tatlılar tercih edilmemelidir.

- İftarda yemeğe peynir, hurma, kayısı veya çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanıp 10-15 dakika ara verildikten sonra az yağlı et veya sebze yemeği, salata veya yoğurt ile devam edilebilir. Fazla baharatlı besinler mide salgısını uyarıp oruç sırasında rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir. İftarda şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilebilir.

- Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesi vücudun su dengesini korumak açısından önemlidir. İftarla sahur arasında bol su tüketilmeli, kafein içeren içeceklerin (çay, kahve vb.) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kafeinli içeceklerin yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, bitki çayları tercih edilebilir.

- Kavrulmuş, kızartılmış yiyecekler yerine ızgara, haşlama, fırında veya buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanana yiyecekler tercih edilmelidir.

- Beslenme düzenindeki değişiklikler bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek yiyecekler, ara öğünde taze veya kuru meyve, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler ve bol sıvı tüketilebilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir