Samsun'da güvensiz ürüne 103 bin 395 TL ceza kesildi

Samsun'da güvensiz ürüne 103 bin 395 TL ceza kesildi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürlüğünce ürün güvenliği kapsamında 2017 yılının ilk 6 ayında tespit edilen 177 güvensiz ürüne 103 bin 395 TL ceza kesildi

Ürün Güvenliği Haftası kapsamında bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürü Selahattin Altunsoy, "2017'nin ilk 6 ayında Samsun'da 832 adet ürün denetimi yapılmış olup bunların 177 adedi uygunsuz olduğu için düzeltilmesi için süre verilmiş ve düzeltilmeyen ürünler için 103 bin 395 TL idari para cezası kesilmiştir" dedi. 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca "Ürün Güvenliğine Dair Farkındalığın Artırılması" ve "Toplumda Ürün Güvenliği Bilincinin Geliştirilmesi" amacı ile Türkiye genelinde, her yıl "Ürün Güvenliği Haftası" etkinlikleri düzenleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü de bu hafta kapsamında, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla amacıyla Samsun'da bir dizi etkinlik düzenledi. 
Ürün Güvenliği Haftası etkinlikleri konusunda bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, hafta boyunca çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirterek, "İlk olarak Özel Final Okullarında, daha sonra da Ertuğrul Gazi Ortaokulunda Piyasa Gözetimi ve Denetimi Şubemiz denetçileri ile birlikte çocuklarımıza Güvenli Ürün konusunda bilgiler verdik. Ürünün güvenli olduğu nasıl anlaşılır, hangi işaretleri taşıması gerekir, hangi ürünler nasıl denetleniyor, özellikle asansörlerde kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiketler ne anlama geliyor asansörde kırmızı etiket varsa kullanılmaması gerektiğini çocuklarımıza anlattık. Çünkü çocuklarımız bizim için çok değerli. Onlarda farkındalık yaratırsak, onları bilinçlendirirsek toplum daha iyi bilinçlenir. Onlar bizim küçük denetçilerimiz. Onlara binalarındaki asansörlerin kırmızı etiketli olması halinde, binmemelerini, anne ve babalarını uyararak asansörün güvenli hale getirilmesi için bina yöneticisini uyarmalarını söyledik. Ayrıca mutlaka asansörlerinin yılda bir kez periyodik kontrolden geçirilip geçirilmediğinin kontrol edilmesini yani asansörde mutlaka 'yeşil' yada 'mavi' etiket olup olmadığına bakmalarını söyledik. Aileleri ile alışverişe gittiklerinde CE işaretli ürünleri, enerjiyi verimli kullanana ürünleri ve alev izleme tertibatı olan güvenli ürünleri almaları için ailelerini uyarmaları gerektiğini anlattık. Onlara bu konularda kamu spotları, video ve çizgi filmler izlettik daha sonra da küçük hediyeler dağıttık. Hafta kapsamında üretici ziyaretleri yaptık. Bakanlığımızdan gelen Ürün Güvenliği konulu billboard ve afişlerin Büyükşehir Belediyemize ait billboard ve SAMULAŞ’a ait raylı sistem trenlerinde hafta boyunca sergilendi. Bir AVM'de Ürün Güvenliği Bilgilendirme standı açarak vatandaşlarımızı bilgilendirdik" diye konuştu.
Ürün Güvenliği Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, "Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık olarak ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 869 denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız. PGD faaliyetleri kısaca piyasaya arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bakanlığımız bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirmektedir. Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikayetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır. Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte; denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir. Bakanlığımız denetimlerinde; güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak, bir yandan adil bir piyasa ortamı oluşturmak bir yandan da Türk malı imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir" dedi. 

"İlimiz denetim alanında Türkiye'de 5. olmuştur"
Can ve mal güvenliği oluşturan ürünleri titizlikle incelediklerini belirten Altunsoy, "Yine de Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede, 2017 yılının ilk 6 ayında ülke genelinde 57 bin 502 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 18 bin 471 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 45 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 4 milyon 730 bin 367 TL idari para cezası uygulanmıştır. Aynı dönemde İl Müdürlüğümüzce Samsun ilimizde 832 adet ürün denetimi yapılmış olup bunların 177 adedi uygunsuz olduğu için düzeltilmesi için süre verilmiş ve düzeltilmeyen ürünler için 103 bin 395 TL idari para cezası kesilmiş olup, Bakanlığımızın performans değerlendirmesinde İlimiz denetim alanında Türkiye'de 5. olmuştur" diye konuştu.

Alo 130 Şikayet Hattı
Vatandaşların da güvenli ürün konusunda duyarlı olması gerektiğini belirten Altunsoy, "Vatandaşlarımızın güvenli ürünleri kullanması, bu ürünleri tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olması ise en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemlidir. Bu gerekçeyle hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı Ürün Güvenliği Haftası adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Bu yıl da 16-20 Ekim haftası tüm ülkemizde Ürün Güvenliği Haftası olarak kutlanmaktadır. Ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması oldukça önemli bir husustur. Bizler Bakanlık olarak vatandaşlarımızdan bize gelen her türlü ihbar ve şikayeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve şikayet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikayet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede, vatandaşlarımız günlük hayatta karşılarına çıkan ürün güvenliğine ilişkin herhangi bir hususta Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikayet formunu veya Alo 130 Şikayet Hattını kullanarak ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacakları bir dilekçe ile bizlere ulaşabilirler. Bu hafta kapsamında ülkemizin her köşesinde düzenlenen toplantılar ve ziyaret edilen okullar ile toplumun her yaş ve her kesiminden vatandaşımıza ulaşarak ürün güvenliğinin önemini anlatmaya çabalıyoruz. Zira Bakanlık olarak ne kadar denetim yaparsak yapalım halkımızın bu konuda bilinçli olmaması durumunda gerçekleştirilen denetimler tam anlamıyla sonuç doğurmuyor. Örneğin güvensiz olması nedeniyle hakkında toplatma kararı verilen bir ürünü evinde kullanan vatandaşımız bu ürünü iade etmez ve kullanmaya devam eder ise yapılan denetimin sonuç doğurması beklenemez. Ya da benzer şekilde evde kullanmış olduğunuz ve elektrik kaçırdığını fark ettiğiniz bir elektrikli ısıtıcıyı bize ihbar etmezseniz bir başka evde bu ısıtıcı dolayısıyla kazalar ve hatta ölümler yaşanabilir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir