Samsun’da otizm farkındalık yürüyüşü

Samsun’da otizm farkındalık yürüyüşü
Samsun Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Otizm Haftası dolayısıyla “Otizmin Farkındayım” yürüyüşü düzenledi

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından toplumun fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasının sağlanması için yapılan “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşleri”nin bu haftaki teması “Otizmin Farkındayım” olarak belirlendi. Bu kapsamda yapılan farkındalık yürüyüşü, Samsun Verem Savaş Dispanseri önünden başlayıp Şehir Kulübü önünden geri dönülerek başladığı yerde son buldu. Daha sonrasında ise Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından açılan stantta konu ile ilgili el broşürleri dağıtılarak halk bilgilendirildi.
Yürüyüş hakkında bilgi veren Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bir durumdur. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır. Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Otizmin ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır” dedi.

otizmyuruyusu2.jpg

“Otizm, erkek çocuklarda 4 kat daha fazladır”
Otizmin erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, şunları söyledi: “Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde zihinsel yetersizlikten sonra en sık rastlanan nörogelişimsel yetersizliktir. Dünyada otizm spektrum bozukluğunun görülme sıklığı 88’de birdir. Ayrıca, otizm erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla bile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, sohbetten hoşlanmamak, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar bulunmaktadır. Nisan ayı, Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan ise ‘Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmiştir. Nisan ayı boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda otizmin tek tedavisinin, erken tanı ve yoğun özel eğitim olduğu vurgulanmaktadır.”

otizmyuruyusu1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel