ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİ SIKINTIDA

ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİ SIKINTIDA
Çarşamba İlçesinde ki şeftali üreticisinin yağmur, sel ve soğuk havalardan zarara uğraması sonrasında pazara inen fiyatların da geçen yıla göre düşük olması üreticileri sıkıntıya soktu. Üreticiler masraflarımızı karşıla-yamıyoruz. Fındık veya sebzeye dönm

Çarşamba İlçesinde ki şeftali üreticisinin yağmur, sel ve soğuk havalardan zarara uğraması sonrasında pazara inen fiyatların da geçen yıla göre düşük olması üreticileri sıkıntıya soktu. Üreticiler masraflarımızı karşıla-yamıyoruz. Fındık veya sebzeye dönmeyi düşünüyoruz şeklinde konuştular.

Samsun Çarşamba İlçesinde Şeftali üreticileri mevsim nedeni ile yağış ve sel suları ile don olaylarından sıkıntı çektikten sonra bu defa da ürünlerini toplamaya ve pazara indirmeye başladığı bu günlerde kendilerini fiyatların vurduğundan şikayetçi. Çarşamba Hacılıçay Mahallesinde fındık, şeftali ve sebze meyvecilikle uğraşan Ziya Demirsoy, "Geçen seneye göre yağmurdan dolayı yarı yarıya şeftali düşük. Fiyatlar da düşük." dedi.

Ziya Demirsoy, "Geçen yıl Şeftalinin kilosu iki bin 500, iki bin 700 liradan satabiliyorduk. Bu yıl 900 kuruş, bir lira 100 kuruştan satılabiliyor. İlaç serptikse de kurtaramadık. Şeftaliler ağaçlarda çürüme yaptı. Verim % 60 düştü. Havalar ve fiyatlar bu şekilde böyle devam ederse sanırım şeftaliciliği bırakacağız ve fındık veya başka ürünlere sebzeciliğe döneceğiz.  Başka çaremiz yok masrafların ve emeğimizin altından çıkamıyoruz.

Demirsoy, "Geçen yıl şeftalide kar etmedik ama en azından masrafını kurtarmıştık bu yıl masrafını da kurtaramadık. Bu yıl tek hedefimiz masrafını kurtarması. Bu işin  hesapladığımızda 1 lira 300 kuruş masrafı var biz bir lira 100 kuruştan satabiliyoruz. Hep zarar henüz ilaç masrafımızı alamadık.  Şeftalinin işçisi, gübresi, budaması, mazotu gibi ince masrafları var fiyatlar düşük. Meysu piyasaya girdi ama o da bizi kurtarmıyor. Baş fiyat geçen yıl iki lira 700 iken bu yıl baş fiyat bir lira 700 liradan satılabiliyor. Maddi ve manevi zarardayız. Devletin zararımızı desteklemesi yok. Destek vermesi için % 60-70 zarar olduğu tespit edilecekte öyle zararına yardım edecek kredi desteği dışında çiftçiye üreticiye yardım yok." dedi.

Hacılıçay Mahallesinden bir başka Şeftali üreticisi çiftçi Mahmut Sezgin sebze ve meyve haline getirdiği şeftalilerini teslim ederken yaptığı açıklamasında, "Şu anda soğuk ve yağışlardan sel sularından dolayı fiyatlar çok düşük. Geçen yılın fiyatlarını arıyoruz ama önümüzde ki günlerde daha iyi fiyat bekliyoruz" dedi.

seftali_1.jpg

seftali_2.jpg

seftali_3.jpg

seftali_4.jpg

seftali_5.jpg

seftali_7.jpg

seftali_9.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber