Sıfırcı öğrencilere sınava girmeyin ricası

Sıfırcı öğrencilere sınava girmeyin ricası
Sınava sayılı günler kala adayların heyecanı artarken, okulların başarısız öğrencilerle ilgili çok tartışılacak bir girişimde bulunduğu öğrenildi

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) 27 Mart'ta yapılacak. Yaz saati uygulamasının o güne denk gelmesi tedirginliğe yol açarken, bazı okulların daha tartışmalı bir girişimde bulunduğu ortaya çıktı. Liselerin YGS ortalaması düşmesin diye başarısız öğrencilere 'sınava girmeyin' denildiği öğrenildi. Üniversiteye giriş sınavının ilk maratonu için geri sayım başladı. Yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın gireceği Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) 27 Mart'ta yapılacak. Sınava sayılı günler kala adayların heyecanı artarken, okulların başarısız öğrencilerle ilgili çok tartışılacak bir girişimde bulunduğu öğrenildi. Bazı liselerin, okulun YGS ortalaması düşmesin diye üniversiteyi kazanma umudu olmayan öğrencilere 'sınava girmeyin' ricasında bulunduğu öğrenildi. Yeni sistemde YGS puanını doğrudan etkileyen ortaöğretim başarı puanı (OBP), adayın bulunduğu okulun genel YGS ortalaması ve öğrencinin bireysel ders başarısı ile oluşuyor. Okulun YGS ortalaması ise okul puanının sınava giren öğrenci sayısına bölünmesiyle hesaplanıyor. Sıfır çeken ya da çok düşük puan alan öğrenci, diğer arkadaşlarının da puanını düşürmüş oluyor. İlki geçen yıl yapılan YGS'de 14 bin aday sıfır puan almıştı.
Haziran ayında yapılacak Lisans Yükseköğretim Sınavı'nı (LYS) yüzde 40 oranında etkileyen YGS, aynı zamanda meslek lisesi öğrencilerini de doğrudan ilgilendiriyor. Meslek liseliler, teknoloji fakültelerindeki mühendislik bölümlerini YGS puanıyla tercih edebiliyor. Halen 7 üniversitede eğitimlerini sürdüren fakültelerin kontenjanları büyük oranlarda artacak. Bu da meslek liselilerin üniversiteyi kazanma ihtimalini artırıyor. YGS'deki soru tiplerinin kavrama ve uygulamaya yönelik olduğunu belirten FEM Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, geçen yılki YGS'de çıkan bazı basit konuların LYS'de de yeraldığını hatırlatıyor. "YGS'de çıkan konuların LYS'de yer alması LYS'nin hacminin büyümesine neden olur." diyen Ardıç, anlama ve kavramaya yönelik soru tarzlarının dışına çıkılması halinde YGS'nin LYS'den farkının kalmayacağını kaydediyor.
Yeni YGS'de kopya önlemleri de artırıldı. Buna göre raporlu olmadığı takdirde adaylar tuvalete gidemeyecek. Adayın fotoğrafı soru kitapçığının üzerinde de basılı olacak. Adaylar soru kitapçıklarını sınavdan sonra isterse görebilecek. Yine sınavdan sonra adaylar sorulara karşı verdiği cevapları, kişisel şifresiyle girip internetten görebilecek. Başörtülü adaylar sınava başörtüsüyle girebilecek. Bütün adayların, güvenlik önlemleri nedeniyle sınava başvuru formundaki fotoğraflarına yakın görüntüyle sınava gitmesi tavsiye ediliyor. Bu sayede salon görevlilerinin adayları daha kolay tanıması ve girişlerde sorun yaşanmaması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim