‘Sınav Kaygısı’na Son Ali Fuat’ta sürdü

‘Sınav Kaygısı’na Son Ali Fuat’ta sürdü
Çarşamba Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce başlatılan ve Çarşamba Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesinde 12. sınıf öğrencilerine LYS sınavlarına hazırlık çalışmaları çerçevesinde ‘Sınav Kaygısı ve Motivasyon’ konulu seminer düzenlendi

 

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Çarşamba’ da ki Okullarda başlatılan ve Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı Ramadan Balkı tarafından verdirilen ‘Sınav Kaygısı ve Motivasyon’ konulu seminer büyük ilgi uyandırdı. Öğrenciler tarafından büyük bir dikkatle takip edilen seminerde dün Çarşamba Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Sınav Kaygısı ve Motivasyon’ konulu seminer verildi. ‘Sınavı bilgi değerlendirmesi olarak değil de kişilik değerlendirmesi olarak görme, yetersizlik duygusu içerisinde ders çalışma, aşırı huzursuzluk, gerginlik ve endişe hali, sınavı kazanmayı hayatının tek amacı olarak görme’ gibi etkenlerin ön planda olduğunu dile getiren, Kişisel Gelişim ve NLP Uzmanı Balkı, Sınav Kaygısıyla baş etmenin mümkün olduğunu belirterek, “Başarısız öğrenci yoktur. Kendini keşfetmemiş, özgüven eksikliği olan öğrenciler vardır. Sınavları hayatın içerisindeki renkler olarak görmek gerekir. Tabi ki çalışmak, çaba göstermek gerekir. Ama kesinlikle heyecana kapılmamalısınız” dedi.

Sınav Kaygısı Nedir? ‘
Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya sınav kaygısı diyoruz diyerek konuşmalarına devam eden Ramadan Balkı, “Yaşanan kaygı çok yoğun ise, kişinin, enerjisini verimli bir biçimde kullanması, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesi engellenir. Kişi potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performansa erişemez. Kaygımız yükseldiği anda bedenimiz bazı sinyaller gönderir. Kalp atışlarında hızlanma, terleme ya da üşüme, yorgunluk; solunumda güçlük, titreme, mide ağrısı, baş ağrısı bunlardan bazılarıdır. Böyle durumlarda kullanacağımız bazı yöntemler kaygının başa çıkılabilir düzeye inmesi için bize yardımcı olabilir” dedi.
Sınav Kaygısı Nasıl Tanınır’ 
‘Bir sınava girmeden günlerce önce sınavı başarıp başaramayacağınız kaygısı beyninizi aşırı meşgul ediyorsa ve yoğun bir kaygı hissediyorsanız üstelik bu kaygı sizi gündelik işinizi bozuyorsa, uykularınızı, yeme duyunuzu etkiliyorsa, neredeyse başka bir şey düşünmüyorsanız sınav kaygısına adaysınız demektir’ diyen Balkı, “Sınav ertesi gün, uyku tutmuyorsa, sınav saati ecel gibi yaklaşıyorsa, sınava girerken eliniz ayağınız titreyip soğuk terlemeye başladıysanız, bir de sınavda beyniniz zonkluyor, sınav kâğıdını açmaya cesaret edemiyor ve soruları heyecandan okuyamıyorsanız yoğun bir sınav kaygınız var demektir. Zamanı iyi kullanamama, kötü çalışma alışkanlıkları, beklenti düzeyi, mükemmeliyetçi yaklaşım, görev ve sorumlulukları erteleme, başarısız olma korkusu sınav kaygısının nedenleridir.  Sınavlara bir plan ve program dahilinde hazırlanmak, çalışmaları asla ertelememek, zamanı verimli kullanmak, beklentiyi gerçekçi tutmak, olumsuz duygu, düşünce ve davranışlardan kurtulmak ise Sınav Kaygısını azaltan faktörlerdir” dedi.

Ünal DALDAL – Emrah AKAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim