Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından yürütülen istihbari çalışmalar neticesinde, 18 Mayıs 2015 tarihinde, Türkiye’ye illegal yollardan kaçak sigara getirildiği bilgisine ulaşıldı. Bunun üzerine Gürcistan ve Türkiye’ye ait kapı giriş çıkış kayıtları ile iki ülkenin saha kamera görüntüleri geriye dönük incelendi. Kara Kapıları Taşıt Takip Programı üzerinden yapılan incelemelerde Türk ve Gürcü plakalı bazı araçların gümrük işlemleri tamamlanmadan ülkemize giriş ve çıkış yaptığı tespit edildi.
Konunun 22 Mayıs 2015 tarihinde Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesi ve Savcılığın talimatı üzerine inceleme ve soruşturma derinleştirildi. Bu çerçevede organize suç şebekesine bağlı araçlar ve isimler tespit edilerek, geriye dönük kayıt ve veriler incelemeye alındı. Yapılan çalışmalar sonucunda şebeke üyelerinin kantar tartımı, pasaport ve gümrük işlemlerini yaptırmadan gümrük sahasına giriş ve çıkış yaptıkları tespit edildi. Bunun üzerine Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından söz konusu şahıslar ve kullandıkları araçlar 3 ay boyunca gizlilik içerisinde izlendi. Plakaları tespit edilen araçların giriş çıkış yaptığı sırada görev yapan ve şebekeyle bağlantılı olabileceği düşünülen memurlar da takibe alınmak suretiyle, şebekenin sevkiyatını tespit için takibe devam edildi.
Tüm verileri titizlikle değerlendiren ekipler Ramazan Bayramı sonrasında yüklü miktarda kaçak sigara sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaştı. Şebekenin 2 Ağustos 2015 tarihinde Türkiye’ye yapacağı sevkiyatın ilk partisini Gürcü plakalı bir araçla göndermesi üzerine operasyon için harekete geçildi. Aracın sahaya girişinden çıkışına kadar bütün hareketleri ayrıntılı izlemeye alındı. Bu esnada kaçak sigara yüklü aracın sahadan çıkışını kolaylaştırmak amacıyla, yasal yük taşıyan sahadaki bir başka TIR ile plakalarının değiştirildiği belirlendi.
Kaçak sigara taşıyan diğer TIR’ların da yakalanabilmesi amacıyla, 5 TIR’lık sevkiyatın öncüsü olarak geldiği anlaşılan ilk TIR’ın müdahale edilmeksizin ülkeye girişine izin verildi. Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatları doğrultusunda araca ilişkin bilgiler güzergah üzerinde fiziki takibi amacıyla emniyet birimlerine aktarıldı. Takipli olarak seyir eden ilk TIR Samsun-Ankara karayolu üzerinde rutin trafik kontrolü yapılıyor görüntüsü verilerek, Gümrük Muhafaza ve Emniyet ekipleri tarafından 3 Ağustos 2015 tarihinde yapılan ortak bir operasyonla yakalandı.
İlk TIR’ın gümrük sahasından sorunsuz bir şekilde çıktığı bilgisini alan kaçakçılar, sevkiyatın kalan kısmını da Türkiye’ye getirmek üzere harekete geçti. 4 Ağustos 2015 günü Gürcistan’dan Türkiye’ye girmek üzere Sarp Gümrük Sahası'na giriş yapan iki TIR’ın daha gümrük sahasından çıkışına kontrollü olarak izin verildi. Sevkiyatı yapan son iki aracın da Sarp Gümrük Sahası'na giriş yapmasını takiben, Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri ile Artvin İl Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından Hopa yakınlarında eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Yapılan detaylı aramalarda 4 TIR’ın da ağzına kadar kaçak sigara yüklü olduğu ve bu sigaraların Türkiye’ye kaçak olarak sokulmaya çalışıldığı tespit edildi. Şebekenin öncü olarak gönderdiği ve Samsun-Ankara karayolu üzerinde durdurulan TIR ile birlikte, toplam 5 TIR dolusu kaçak sigaraya el konuldu. Yapılan sayım ve tespit neticesinde piyasa değeri yaklaşık 22 milyon TL olan toplam 3 Milyon 500 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.
Söz konusu operasyonda gerçekleştirilen rekor düzeydeki kaçak sigara yakalaması ile, bugüne kadar ülkemizde tespiti yapılmış en büyük kaçak sigara sevkiyatı önlendi.
Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyonla ilgili çok yönlü soruşturmaya halen devam ediliyor. Operasyon kapsamında, Cumhuriyet Savcısı'nın talimatları doğrultusunda, kaçak sigara sevkiyatlarının yapıldığı gün ve saatlerde görevli olup, şebekeyle bağlantılı oldukları düşünülen 5 gümrük muhafaza personeli ile birlikte, organizatörler, aracılar ve araç sürücülerinin de dahil olduğu toplam 15 kişi gözaltına alındı.
Olayla ilgili olarak, Gümrük Muhafaza ekiplerince gözaltına alınan 5 personel Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açığa alınmış olup, konuyla ilgili görevlendirilen Gümrük ve Ticaret müfettişlerince kapsamlı soruşturma devam ediyor.
TARİHİN EN BÜYÜK KAÇAK SİGARA YAKALAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yayınlanma:
Güncelleme:
Sarp Gümrük Sahası'nda yapılan operasyonda, yaklaşık 22 milyon TL değerinde toplam 3 milyon 500 bin paket ile ülke tarihinin en büyük kaçak sigara yakalaması gerçekleştirildi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.