Üretici 'KDV indirimi' bekliyor

Üretici KDV indirimi bekliyor
1 Kasım Seçimleri yaklaşırken, gerek hükümet gerekse muhalefet kanadında yem, gübre, tarımsal sulamada kullanılan elektrikte, KDV’nin indirilmesi veya tamamen kaldırılması gündeme geldi.

Gelişmelerden son derece memnun olan üreticiler ise kendilerine sunulan katkıyı hissetmek istediklerini belirterek, KDV’nin tamamen kaldırılmasının ya da indirilmesinin en büyük beklentileri olduğunu söyledi.

Tarım kenti Mersin’in Erdemli ilçesinde çiftçiler partilerin seçim öncesi KDV indirimi veya tamamen kaldırılması yönündeki vaatlerinden memnun kaldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan hayvancılık sektörü temsilcileri en büyük girdi maliyetinden kurtulmak istediklerini söyledi. Erdemli Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) Başkanı ve aynı zamanda yem tedarikçisi Hasan Şen, “Yapılan bu KDV indiriminin takiplendirilmesi, iyi bir şekilde yapılması ve tabana indirilmesi gerekiyor. İndirim sadece ve sadece fabrikalarda kalacaksa tüketiciye bir dönem yansır, bir süre sonra da eski yerine gelir. Ama tabandaki üreticiye ne kadar yansıyacaksa o kadar verimli olur. Sadece yem fabrikalarına bırakılacaksa ileriki dönemlerde bu yem fabrikaları KDV’yi kendilerine bir zammış gibi, bir iskontoymuş gibisinden kara çevirebilirler. O zaman yapılan indirim fabrikalara kalır, tabana inmez” dedi.

15 yıldır büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Hasan Yalçın, hayvancılıkta en büyük girdi maliyetinin yem olduğunu dile getirdi. Yalçın, “Bizler gece gündüz 24 saat çalışıyoruz. Hayvanlarımızın karnını zor doyuruyoruz. Onun için hükümetimizden, devletimizden bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. İndirimler sadece fabrikalarda kalmayıp, çiftçilere de yansımasını istiyoruz” diye konuştu.

"KDV’NİN İNDİRİLMESİ DE TAMAMEN KALDIRILMASI DA ÇİFTÇİYE YARAR"

Sebze ve meyve üretimi yapan çiftçilerin isteği de KDV’nin kaldırılması veya indiriminin takibinin iyi yapılması yönünde.
Kendisi de bir çiftçi olan Erdemli Ziraat Odası eski Başkanlarından Adnan Dölek, “Çiftçimiz indirimlerden dolayı gayet memnun. Gübrede yüzde 18 indirim demek 100 liralık gübrenin 20 lira ucuzlaması demek. 100 liralık yemin 8 lira daha ucuz olması demek. Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte de indirim yapılması çiftçimiz için çok güzel bir katkı payı” dedi.
Katkının çiftçiler tarafından hissedilmesi gerektiğini söyleyen Dölek, “Bunu fatura bazında çiftçinin eline geçecek şekilde takip edilmesi gerekir. İndirilmesi veya KDV’nin kaldırılması her iki bazda da çiftçimize yarayacak. Ama takibi yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi