Yeni Pandemi Kapıda mı?

Yeni Pandemi Kapıda mı?
Türk Tabipler Birliği Samsun Şube Başkanı Dr. Sema Aydoğdu, Maymun Çiçeği virüsü hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda dünyanın gündemini sarsan Maymun Çiçeği virüsü için Dünya Sağlık Örgütü acil uyarı vermişti. Biz de Haber Expres İnternet Haber gazetesi olarak Türk Tabipler Birliği Samsun Şube Başkanı Dr. Sema Aydoğdu'ya Maymun Çiçeği virüsünün nasıl yayıldığını, nasıl bulaştığını ve ülke olarak tekrar pandemi yaşayacak mıyız diye sorduk.

"14 Ağustos'ta Acil Durum İlan Edildi"

Maymun Çiçeği virüsünün çok eski tarihlere dayandığını söyleyen Türk Tabipler Birliği Samsun Şube Başkanı Dr. Sema Aydoğdu, "Çiçek virüsü eskiden beri bilinen bir virüstür ama bu, bildiğimiz eski tip çiçek virüsü değil. Sadece ciltte benzer yaralar oluşturuyor. Zaten bu insanları enfekte eden çiçek virüsü çok uzun yıllardır vardı, fakat bir şekilde yok edilmişti. Ancak diğer hayvanlarda bulunan optik virüsleri enfekte etmeye devam ediyordu. Şu anda gündemde olan Maymun Çiçeği virüsü ise ilk kez 1958 yılında maymunlarda gözlemlendi, ancak hayvanlardan insanlara da bulaşabiliyor. 1970'lerde Afrika'da bir çocukta tespit edildi. 2022 yılında da tekrar görülmeye başlandı; mesela Londra'da vakalar artınca Dünya Sağlık Örgütü o zaman acil durum ilan etti. 2023 yılına gelindiğinde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde vaka sayısı 20 binleri geçiyor ve yaklaşık 1.200 civarında ölüm görülüyor. 2022'den beri de doğal olarak Afrika'da 40 binin üzerinde vaka var ve yaklaşık 2 bin ölüm kaydedildi. Bu sebeple, 14 Ağustos'ta vaka sayılarındaki artıştan dolayı acil durum ilan edildi," ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:

"COVID Gibi Solunum Yoluyla Bulaşmıyor"

Maymun Çiçeği virüsünün temas yoluyla bulaştığını vurgulayan Dr. Sema Aydoğdu, "COVID gibi solunum yoluyla bulaşmıyor. Yakın temasla bulaşan bir virüs; eğer enfekte olmuş yaralar varsa birinde ve o kişi ile temas ettiyseniz, yine enfekte olmuş insanların vücut sıvıları ile temas ettiyseniz, bulaşabilir. Hamile kadın enfekte olmuşsa, çocuğuna da anne karnında bulaşabiliyor. Enfekte olan insanların kullandığı eşyalardan, objelerden bulaşabiliyor; ancak havuzlardan bulaşabileceğine dair bir bilgi yok," diye ifade etti.

"COVID Gibi Olmaz"

Maymun Çiçeği virüsünün solunum yolu ile bulaşmadığı için bir pandemiye dönüşmeyeceğinin altını çizen Başkan Sema Aydoğdu, "Şu anki öngörümüz, COVID-19 gibi solunumla bulaşmadığı için bu kadar yaygınlaşabileceğini düşünmüyorum. Muhtemelen Afrika'daki hijyen kurallarının ve yaşam koşullarının kötü olması nedeniyle bu virüsün Afrika'da daha fazla yayılabileceğini öngörebiliyoruz. COVID-19 gibi bir pandemiye dönüşeceğini açıkçası şu anda düşünmüyorum. Ancak, önlemlerimizi almak durumundayız; gereken kurallara uymak ve tedbir almak zorundayız," diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir