Tehlike tüm belediyelerin kapısında
Büyük şehir ya da diğer deyimi ile Bütünşehir yasası hizmete girdi.
Dertler de bu yasa ile ayyuka çıkmaya başladı.
Özellikle İlçe Belediyeleri sıkıntıya girince gerginlikler baş göstermeye başladı bile.
Çoğu İlçe Belediye Başkanı sanki kanun ve yasayı Yusuf Ziya Yılmaz çıkartmışçasına tepki göstermeye başladı.
Eski İl Özel İdaresinin yapması gereken tüm hizmetler de BÜTÜKŞEHİRE yıkılınca.
Elbette ki gelir gider tablosu başta olmak üzere hasat gördü. Her ne kadar yok denilse de çok fazla dert var.
İkinci basamağı ise sorunun SU ABONELİKLERİ...
Çok yakında bu konuda da sıkıntı yakında patlar diyecektim ki, Patlamaya başladı bile...
Eskiden İlçe Belediyeleri vatandaşlara bir şekilde yardımcı olmak için kolaylıklar sağlıyormuş.
Bütünşehir yasası ile kolaylıklar rafa kaldırılınca işler zorlaştı. Şimdilerde herkes topu birbirine atıp duruyor. Bu işlerde en sıkıntılı olanlar aboneler aslına bakarsanız.
Ama işin içine girdiğinizde SASKİ personelleri, Bütünşehir yetkilileri hepsi dertli mi dertli.
Kanunlar harfiyen uygulanmaya, gelirlerin artması için adeta acımasızca kanunları uygulamak zorunda olan personeller sık sık halka karşı karşıya gelmeye başladı.
Bunlar yetmiyormuş gibi aylardır su faturası gelmeyip ardından gönderilen faturalar da isyanları tetiklemeye başladı. Hele işi ciddiye almadan görev yapanlar bu işe eklenince çık işin içinden çıkabilirsen...
***
Geçtiğimiz günlerde Bütünşehir Belediye Zabıtaları ilçeleri olaşmaya başladı. Kaldırım, İş yeri ruhsatları falan filan derken onlarca madde esnafa iletildi. İlçe Belediyeleri de bu uygulamaya yandan destek vermek zorunda kaldı. Gelin görün ki işler burada daha da arap saçı oldu.
Mesela köy kalmadı herkes mahalle oldu. Mahallelerin götürüsü, maddi kaybı halka daha ağır fatura getiriyor. Hele ki yeni konut, iş yeri açmak isteyenler için.
Bu noktada kaldırımlar bir nebze Çarşamba' da dizayn edildi ama hala dizayn olmayan yerler elbette ki var. Bu konuda çok sıkıntı yok.
Ama iş yeri açma ruhsatları tam bir muamma...
Kimse ne yapacağını , kimin ne yapması gerektiğini hiç bir görevli de, vatandaşta, esnafta bilmiyor.
Mesela dedik ya!. İş yeri ruhsatlarında ciddi sıkıntılar artarak devam ediyor.
Ahbap çavuş ilişkileri de eklenince ( olduğunu söylemiyorum ) işler çıkmaz sokak oluyor. Mesela Çarşamba' da İşyeri ruhsatı olmayan yüzlerce esnaf var. İş yeri açma ruhsatı almayanların da çok nedenleri var.
İskansız binaların iskana açılmasından alın, inşaat suyu kullanması gereken binaların mesken abonesi yapılması, iskan izni olmasına rağmen bu defa da şikayetler, olmadı ruhsatta istenen belgeler.
Belgeler derken mesela iş yeri açma esnasında istenen belgeler arasında bulunan ses, gürültü ölçümünü esnaf kendisi mi yoksa belediyeler kendileri mi yapacak. Tam bir muamma...
Bu ölçümü yaptırmak için binlerce lira harcayacak esnaf. Peki esnaf işyerini açtı içeri girdi ve ruhsat almak istenirken ses gürültü ölçümünü yaptırdı binlerce lirayı verdi ve olumsuz rapor çıktı. Bu giderleri, yeni işyerine harcanan masrafları kim ödeyecek? Esnaf mı, belediye mi? Bunun önlemi ilk başta alınmak zorunda değil mi? Belediyeler halkı, esnafı neden bilgilendirmez...
O nedenle bu ölçümü Belediyelerin ya kendileri yapmak zorunda ya da Çevre Müdürlüklerine yaptırmak zorunda değiller mi? Bu konuda ikisi de bilgisiz çözümü halk ve esnafa yüklüyor. Biz değil siz çözümü bulun dayatmasındalar. Ne güzel memleket. Hükümetler, belediyeler ve bürokrasi o zaman neden var. Siz bunları yapmıyor, yapamıyorsanız ne diye o makamlarda oturuyor halkla, esnafı karşı karşıya getiriyor işleri zorlaştırıyorsunuz?
Esnaf onlarca lirayı sokakta mı buluyor. Bu kadar insafsız, katı gaddar tutum olmamalı.
Bu konuyu Bütünşehir yetkilileri acil çözüme ulaştırmalıdır. Aksi takdirde başta Çarşamba olmak üzere diğer ilçelerde esnaf kalmayacak.
Çünkü yarısı bu nedenle, diğer yarısı ise iskan ve diğer sorunlardan kaynaklı kepenk kapatmak, zarara uğramak durumunda kalacaklar ki; İşte o zaman yandı yavrum keten helva...
Bunları da ne ilçe belediye başkanları ne de bütünşehir başkanları halka anlatamaz. Bu işler çözülmeli. Çözüm yine yetkililerde. Baş dururken başka yerlerle boğuşmaktan esnaf yorulmuş halde. Demedi demeyin tehlike tüm belediyelerin kapısında...
Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.