Açlıkla imtihan
Balkan harbi sırasında savaş muhabiri olarak görev yapan Fransız gazeteci Stephane Lausanne, Trakya’da Bulgarlar karşısında büyük bir bozgun ve hezimete uğrayan Abdullah Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun içine düştüğü büyük açlık faciasından şöyle bahsediyor.” Abdullah Paşa karargahının bulunduğu sakız köyünde küçük bir eve kapanıp kalmıştı. Daily Telegragh Gazetesi Muhabiri Bartlett, Paşa’yı tesadüfen evinde ziyaret etmişti komutan adeta açlıktan ölüyordu. Emiy subayları tırnakları ile evin bahçesini kazıyıp birkaç mısır koçanı bulmaya çalışıyorlardı buldukları kökleri onu Bulamacıyla pişiriyorlardı. İşte 175 Bin kişilik orduya kumanda eden Abdullah Paşa’nın erzakı buydu. Barlett, Yanında getirdiği birkaç konserve Paşa’ya sonunda Abdullah Paşa onunla üç gün beslendi ve ’Siz yetişmeseydiniz herhalde açlıktan ayakta bile duramayacaktım.’ Demişti.
Birinci Dünya Savaşı’nda yedek subay olarak askere giden Sivas’ta Rıfat Erdal da hatıralarında ‘Erzurum ve Erzincan düştükten sonra Erzincan Sivas arasındaki dağlarda mevzilendik, Kış çok şiddetliydi askerleri yiyecek için haftada ancak zayıf bir sır bulabiliyordum sırların dillerinde askerlerin çocuklarını tamirleri için parçalayarak dağıtıyorduk askerleri niçin çocuklarını tamir etmediğini sorduğumda Çavuş boynunu büktü ve ‘ efendim biz sığır dillerini askerleri dağıtıyoruz ancak karınlarını aç olduklarında hemen közleyip yiyorlar, dedi. Birinci cihan Savaşı’nda Medine'yi savunan Fahrettin Paşanın askerleri açlıktan ve gıda sultan olmaya başlamıştı. Anadolu askerleri çekirge yemezdi ama Fahrettin Paşa oradaki askerleri birlikleri şu emri gönderdi. ‘Çekil gene sadece kuşundan ne farkı var yalnız tüyü yok. O da serçe gibi kanatlı Ve uçuyor bitki ile besleniyor. Yediği şeyleri itina ile seçiyor ve temiz şeyleri yiyor. Çekirgeleri doktorlarımıza incelettirdim av etleri gibi bunlardan istifade etmeliyiz.’ Ve bugün bütün şehirlerimizde her gün sabahın erken saatlerinde ekmek ve bazı yiyecekler dağıtım servisler tarafından bakkal ve manavların dükkanların önüne bırakılıyor. Sabahleyin dükkanı açmaya gelen esnaf hiçbir kayıp ve çalıntı olmadan içeri alıyor Buda ülkemizde gıdaların ne kadar bol ve bereketli olduğunu gösteriyor tarım ve sağlık Bakanlık bence yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her yıl 44 milyar ekmek üretiliyor bunun ancak 40 milyar tüketiliyor her yıl ne yazık ki 4 milyar ekmek çöpe gidiyor israf edilen ekmek ülke ekonomisinde yılda yaklaşık 700 milyon dolarlık kayba sebep oluyor geçmişte insanlar açlıktan Günümüzdeyse çok yemekten ve obezitenin sebep olduğu hastalıklardan ölmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.