Remzi ÖZKAN: Klasikleşmiş, genelde söyleşilerin hiç değişmeyen bir sorusuyla merhaba, hoş geldiniz demek istiyorum değerli hocam: Bize kendinizi kısaca tanıtmak ister misini
Aynur AKÇAY: 19 Haziran 1972 yılında Ankara Çankaya da doğdum. İlkokulu Akşemsettin ilköğretim okulunda bitirdim. Ortaokulu Akşemsettin Ortaokulu’nda bitirdim. Ardından Ayrancı Ticaret Lisesi bankacılık bölümünü bitirdim. Daha sonra Eskişehir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne devam ettim. Bir oğlum, bir kızım var.
Birçok eserim basında, çeşitli medya araçlarında yayınlanmış olup birçok eserim de antolojilerde yer almıştır.
Remzi ÖZKAN: Şiirle ilk tanışmasınız nasıl oldu hocam?
Aynur AKÇAY: Aslında 12 yaşında okul defterlerimin arkasına şiirler yazarak başladım. O yüzden defterlerim çok çabuk biterdi. O vakitler profesyonel değil tamamen amatörceydi yazdıklarım. Daha sonra bu yeteneğimin geliştiğini fark ettim. O vakitler ortaokulda okuyordum. Okulda Türkçe ve edebiyat ve hatta dilbilgisi derslerim hep çok çok iyiydi.
Remzi ÖZKAN: Şiirin hayatınızdaki önemi nedir?
Aynur AKÇAY: Şiir bir sığınak, bir deşarj olma halidir. Psikolojik olarak rahatlama aracı ve en güzel dosttur diyorum.
Remzi ÖZKAN: Türkiye de şair olmak yazar olmak sizce hangi aşamada?
Aynur AKÇAY: Türkiye de yazar olmak, şair olmak çok daha kıymetli bir aşamada olabilirdi. Çünkü bir yazar kolay yetişmiyor. Seneler gerekir, donanım gerekir, bilgi gerekir ki bunlarda uzun bir zaman demektir. Maalesef ne yazarlar ne de şairler istenilen değeri bulmuş değildir. Bu sonuç, toplum için büyük bir kayıptır bence.
Avrupa da çok daha fazla değer görüyorlar bu bir gerçektir.
Remzi ÖZKAN: Hocam, İyi bir yazar sizce nasıl olmalıdır?
Aynur AKÇAY: İyi bir yazar her şeyden önce çok okumalı, araştırmacı olmalı. Türkçeyi çok iyi bilmeli. Türkçe gramer, dilbilgisi ve kelimelerin kökenlerini çok iyi bilmeli yani Türkçeye hakim olmalı ve devamlı kelime dağarcığını genişletmeli.
Remzi ÖZKAN: Gençlere yazarlığı tavsiye eder misiniz?
Aynur AKÇAY: Tabi ki tavsiye ederim. Gençlerin kendi dilini bilmesini, o dile hakim olmasını, bilgili olmasını, kültürüne sahip bireyler yetişmesini gelecek adına çok önemsiyorum. Bu vesile ile de kendi kültürünü, yaşatacak ve bu kültürü gelecek kuşaklara aktaracak vizyonu geniş yazarlara ihtiyacımız var.
Remzi ÖZKAN: Şairlik konusunda profesyonel bir eğitim aldınız mı?
Aynur AKÇAY: Evet aldım. İlk önce Gökhan Temur hocam ile kısa bir bilgi alışverişinde bulunduk. Ardından hocaların hocası Halis Bahçıvan hocamdan uzun bir süre ders aldım. Bunlar sayesinde kalemimin daha etkili ve donanımlı olduğunu söyleyebilirim.
Remzi ÖZKAN: Şu an nerede yaşıyorsunuz?
Aynur AKÇAY: Şu an Ankara da yaşıyorum.
Remzi ÖZKAN: Şiir alanında kendinize örnek aldığınız ustalar var mı?
Aynur AKÇAY: Evet var . Köroğlu, Karacaoğlan, Aşık Sümmani, Özdemir Asaf, Nesimi, Nedim ve Türk edebiyatına emek vermiş farklı usta kalemler var elbette.
Remzi ÖZKAN: Bestelenmiş olan eserleriniz olduğunu biliyorum. Bu eserleri kimler besteledi hocam?
Aynur AKÇAY: Gökhan Temur “N'eylesin”- İsmail Demir “Olur mu?”-İsmail Demir “Kervan” adlı şiirlerimi bestelediler.
Remzi ÖZKAN: Teşekkür ederim değerli hocam, renk kattınız. Yolunuz her daim açık olsun.
Aynur AKÇAY: Röportaj konuğunuz olmaktan memnun olduğumu ifade etmek isterim. Çalışmalarınızda sonsuz başarılar diliyor, tüm Haber Expres ekibine kolaylıklar diliyorum.
Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.