BALIKESİR
Balıkesir turistik olma iddiası yanında özel eserleriyle de dikkat çekici. Saat Kulesi, 1829 yılında Giritli Mehmet Paşa tarafından İstanbul Galata Kulesi’nin benzeri olarak silindir şeklinde yaptırılmış. Ancak 1897’deki depremle yıkılınca 1920’de yerine bugünkü kare prizma şeklindeki, kule yapılmış. Dört yönünde de birer saat var. Zağnos Paşa, Balıkesir’in tarihi çehresini şekillendiren isimlerinden biri. Kendisi İstanbul’un fethinde önemli bir rol oynamış, vezir ve başvezirlik yapmış bir paşa. 1461 yılında Zağnos Paşa tarafından bir külliye yaptırılmış ama günümüzde sadece hamamı ve camisi ayakta.
Ayvalık, Rumlardan kalan tarihi doku, romantik sokakları,ülke çapında ün yapmış balıkçıları ile Ayvalık çok özel. Tabiki benim gibi yiyecek ve içecek meraklısı yazınca hiç şüphesiz. Ayvalık denilince ilk akla gelen Ayvalık tostu geliyor. Ayvalık’ta yeme içme kültürü oldukça derin ama tost artık herkesin dilinde, gönlünde.
Peki en doğru Ayvalık tostu nerede yenilmeli en azından benim adresim tabi ki Balıkesir ilinin gözbebeği Cunda Adası. Şimdiki ismi Ali bey adası özellikle deniz ürünleri ve Girit mutfağı kültürü yaşatması açısından çok özel bir yer.
Benim için Balıkesir’in en özel ilçelerinin başında Edremit gelir. Bir tarafta kaz dağlarının yeşili diğer tarafta mavi bayraklı sahili ve ortasında cumhuriyet lokantası. Balıkesir’ emekliler için hediyesi ise altınoluk, Kaz dağlarına sırtını yaslamış bir sahil kasabası. İstanbul’luların favori yazlık yerlerinden biri iken artık biraz daha sakinleşmiş. Altınoluk Sahili Balıkesir’in mavi bayraklı noktalarından. Denizi çakıllı ve serin. Sezonda kalabalık ama eylül ayında sakinleniyor. Daha da gece kalırsanız kuzeyde olduğundan mevsimi kaçıyor.
Gönen ise bambaşka bir coğrafya enteresan olan kısmı ise kadınların açtıkları oya tezgahları, Gönen’in pirinci ise meşhur bilhassa baldo meraklı olan. Diğer tarafından Gönen kaplıcaları çok ama çok ünlü. Balıkesir demek tabiî ki peynir demek. Elbette Ezine bilinmiyor ama size ilginç ve sıradışı bir marka söyleyeyim ‘idemera’. Edremit yakınlarındaki Hacı Aslanlar köyünde bir çiftlikte üretim yapıyorlar. Balıkesir süt üretiminde ise Türkiye’de ilk iki de. Süt üretiminin çok olması mandıracılığın yaygın olmasından geliyor. Yaklaşık 70 çeşit peyniri olduğu söyleniyor; öne çıkanlar Mihaliç peyniri, Sepet peyniri ve Manyas peyniridir. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.