BESTEKAR NECDET ÇALIŞ HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU!

BESTEKAR NECDET ÇALIŞ HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU!
Hem solist hem de TSM' nin önemli bestekârlarından biri olan Necdet Çalış Haber Expres Tv'ye konuştu.

Sanatın içinde öyle altın kalpli insanlara denk gelirsiniz ki niçin yıllar önce tanışma fırsatımız olmadı, diye üzülürsünüz. Bestekâr Necdet ÇALIŞ hocam da işte bunlardan biri. Beyefendi kişiliğinin yanında kalbinin yumuşaklığını sesine de yansıtmış. Kendisi hem solist hem de TSM' nin önemli bestekârlarından. Müzik dünyasında güzel bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

Remzi ÖZKAN: Değerli hocam, röportajımızın başlangıcında kendinizi kısaca tanıtır mısınız lütfen?

Necdet ÇALIŞ:1960 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğdum. Doğduğum yıl ailem İstanbul’a taşındı. Dolayısıyla hayatımın geri kalanında İstanbul önemli bir yer kapladı.

insan yüzü, kişi, şahıs, adam, insan, bağ, bağlamak, ilişki, eşitlik, köstek içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Remzi Özkan: Siz, Türk müziğine gerçekten büyük emekler harcayan üstatlarımız arasındasınız. Bugüne dek birçok beste yaptınız. Udisiniz. Aynı zamanda ses sanatçısısınız. Müzik alanında ders aldığınız kimse oldu mu?

Necdet Çalış:1974 /1975 yıllarında TRT sanatçısı EROL KÜÇÜK YALÇIN' dan musiki dersleri aldım.

1976 / 1980 yılarında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Sırasıyla:

A - Sınıfı Refik AKBULUT’ dan 1,5 YIL

B -Sınıfı Şeref ÇAKAR’ dan 6 ay

C - Sınıfı Emin ONGAN’ dan 3 YIL

Meşk derslerinin yanı sıra Makam, Usul, solfej, Nazariyat ve edebiyat dersleri aldım. Aynı dönemde Emin ONGAN’ın yönettiği TRT İstanbul radyosu korosunda korist ve stajyer olarak görev aldım.

1982 yılında Kâmuran YARKIN ve Muzaffer ÖZPINAR' dan nuans ve repertuar dersleri alarak İstanbul gazinolarında Hasan BORA organizatörlüğünde Necdet FARMAN olarak sahnelerde görev aldım.

Remzi ÖZKAN: Yaptığınız besteler dimağlarda hoş esintiler bırakan harika eserlerden oluşuyor. İnsanı duygusal anlamda alıp götürüyor, diyebilirim. Peki hocam, beste yapmak konusunda da aldığınız dersler var mı?

Necdet ÇALIŞ: Elbette. 1996 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden tanıdığım Avni ANIL ve Arif Sami TOKER’ den kompozisyon ve beste denemeleri konusunda dersler aldım.

Remzi ÖZKAN: Kendinize ait albüm çalışmalarınız da mevcut. Bugüne dek kaç albüm yayımladınız ve bu albümlerde toplam kaç esere yer verdiniz? Bu eserlerinizi dinlemek isteyenler şarkılarınıza hangi platformlardan ulaşabilirler?

Necdet ÇALIŞ: Bugüne dek yirmi üç albüm çıkardım.

Değerli dinleyicilerimiz arzu ederlerse bu eserlere dijital ve ulusal kanallardan, SPORTFY, DEEZER, FİZY, İTUNES, AMAZONMUSIC, MOOD ve bunların yanı sıra YOUTUBE kanalım olan UDİ BESTEKAR NECDET ÇALIŞ kanalından ulaşabilirler.

Remzi ÖZKAN: Bir sanatçıya sorulmaması gereken tehlikeli bir soru sormak istiyorum izniniz olursa? Hocam, eserleriniz arasında en sevdiğiniz beste hangisi oldu? Niçin?

Necdet ÇALIŞ: Bütün eserlerim evlatlarım gibidir ve ayrım yapmam mümkün değildir ama Üsküdar Musiki Cemiyeti’nden yakın arkadaşım rahmeti Hüner ÇOŞKUNER için yazılmış bir güfte var ki o sözler daha çok etkiledi beni. Bestesini yapmak bana nasip oldu. Dediğim gibi tüm eserlerimi çok seviyorum ve severek icra ediyorum ama bu eserin yeri ben de bambaşka. Bu eser icra edilirken rahmetli geliyor gözlerimin önüne. Çünkü çok değerli bir sanatçıydı, çok değerli bir insandı, candan bir arkadaştı.

Remzi ÖZKAN: Sanıyorum bu eserle de bir beste yarışmasına katıldınız. Şarkının ismi nedir hocam?

Necdet ÇALIŞ: Evet. Türk Müziği Federasyonu’nun düzenlediği beste yarışmasında finale kaldım. Finalde ise 4.üncülük yani mansiyon ödülüne layık görüldüm.

Şarkının ismi “Nasıl Gittin Bırakıp Hiç Aklımdan Çıkmıyor.” Güftesi Zehra DEMİRTAŞ hanımefendiye aittir.

Remzi ÖZKAN: Sizi TRT sanatçılığına götüren süreç nasıl başladı hocam?

Necdet ÇALIŞ:1983 yılında TRT İstanbul radyosunun açmış olduğu ses sınavını başarı ile kazandım. TRT de eser okuma hakkı kazandım.

(Yıl 1989 Yıldırım Bekçi- Necdet Çalış)

Remzi ÖZKAN: Maşallah üretmekten yorulmayan bir yapınız var ki bunu zaten eserlerinizin fazlalığından da anlayabiliyoruz? Bugüne dek kaç bestenin altına imza attınız?

Necdet ÇALIŞ:Üç yüz elli civarında beste yaptım. Bunların hepsi TSM. eserleridir.

giyim, kişi, şahıs, resmi kıyafet, spor ceket içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Remzi ÖZKAN: Biliyoruz ki TRT repertuarına eser dahil etmek hiç kolay değil. TRT repertuarına giren eserleriniz oldu mu sayın hocam?

Necdet ÇALIŞ: Sayısını şu an tam olarak hatırlayamamakla birlikte TRT repertuarına kayıtlı eserlerim var tabii.

Remzi ÖZKAN: Değerli hocam, kaç yıldır ud çalıyorsunuz? Beste çalışmalarınıza ne zaman başladınız?

Necdet ÇALIŞ:2006 yılından beri hem ud çalıyorum hem de beste çalışmalarıma devam ediyorum.

Remzi ÖZKAN: Beste çalışmalarınızın devam ettiğini biliyorum. Bunun yanında sürdürdüğünüz farklı çalışmalarınız mevcut mu değerli hocam?

Necdet ÇALIŞ:Beste ve albüm çalışmalarım dediğiniz gibi devam ediyor. Biz sanatçılar üretmediğimiz zaman mutsuz oluruz. Bize bu yetenekleri bahşeden Mevla ömür verdiği sürece, elim ayağım tuttuğu sürece beste ve albüm yapmaya, yeni şarkılar üretmeye devam edeceğim. Hali hazırda altı yeni albümün daha hazırlık çalışmaları devam ediyor. Bunun yanında Eskişehir’de Türk Musikisi Araştırma ve Geliştirme Topluluğu’nda musiki çalışmalarıma devam ediyorum .

Remzi ÖZKAN: Kıymetli hocam, değer kattınız. Röportajımıza katıldığınız için içtenlikle teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Emekleriniz asla unutulmaz. Eserleriniz asla unutulmaz. Yolunuz her daim açık olsun. Sizi yürekten alkışlıyorum.

Necdet ÇALIŞ: Benim için zevkti. Haber Ekpres ailesine, okurlarına ve tüm dünyada bize kulak veren sevgili dinleyicilerime kıyısız sevgiler gönderiyorum. Ehhh… lutfedip youtube kanalıma da abone olurlar ise hem yeni şarkılarımızı ilk önce onlar dinleme fırsatı bulurlar hem de ben mutlu olurum. Başarılı çalışmalarınızın daim olmasını diliyorum.

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
RÖPORTAJ