Kâmuran Özdemir, Haber Expres Tv'ye konuştu

Kâmuran Özdemir, Haber Expres Tv'ye konuştu
İlk Nefes kitabını deneme şeklinde kendisine adayarak yazıp yayınladığını belirten Kâmuran Özdemir, şu anda 12 bireysel ,60 adette ortak kitap çalışması olduğunu söyledi

Remzi ÖZKAN:Kâmuran Özdemir’i kısaca tanıyalım isterseniz? Bir de zor sorular mı sorsam acaba size?

Kâmuran ÖZDEMİR: Hiçbir sıkıntı yok hocam. Zor sorulara da kolay sorulara da alışkınım. Zor dediğiniz sorular hayatın kendisinden daha zor değildir nasıl olsa.

Remzi ÖZKAN:Yazarlık serüveniniz nasıl başladı? Bugüne dek kaç kitap yayımladınız? Bize kitaplarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Kâmuran ÖZDEMİR:Günlük yazmaya devam ederken yaşım 40 olunca artık kendim için kalıcı bir şeyler yapmaya karar verdim ardından ilk olarak İlk Nefes kitabımı deneme şeklinde kendime adayarak yazıp yayınladım.Şu anda 12 bireysel ,60 adette ortak kitap çalışmam var

İlk Nefes- Adını Sen Koy (çocuk gelinin Hatıra Defteri)- Matruşka Sözlerim 1 -Matruşka 2 Sonbahar- Matruşka 3 Yaz-Matruşka 3 Yaz Efsane Şiirlerim- Matruşka 4 Kış- Matruşka 5 İlkbahar- Matruşka 6 Şiirlerimin Dansı- Matruşka 7 Şiirlerim Milattır- 8- Matematik Tarihçesi bugüne dek yayınlanmış olan eserlerim.

Remzi ÖZKAN: Özellikle çocuk gelinler konusunda çok hassas bir yaklaşım gösteriyorsunuz. Bu konuda şahit olduğunuz yaşanmışlıklar çok mu fazla?

Kâmuran ÖZDEMİR:Geçmişten günümüze dünyanın birçok ülkesinde kanayanbir yaradır

bu durum. Özellikle de az gelişmiş ülkelerde her an her yerde karşılaşabilirsiniz. “Çocuk Gelinin Hatıra Defteri” adlı kitabımı yazmadan önceki araştırma safhalarında çocuk yaşta gelin olmuş onlarca kadınla karşılaştım, görüştüm. Hayatlarına şöyle bir dokunduğunuzda insanım diyen herkesin şöyle bir kendini sorgulaması gerektiği sonucuna varıyorsunuz.

Remzi ÖZKAN: Tokat’taki yerel gazeteciler içerisinde ilk ve tek bayan gazeteci olduğunuz bilgisine ulaştık. Bu alanda bir bayan olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Kâmuran ÖZDEMİR:Tokat ilinde sahada aktif gazeteci olarak çalışırken ilk kadın gazeteci yazar şair ünvanını yaptığım, yazdığım çalışmalar neticesinde internet üzerinden google’deyerini aldı. Kolay olmadı.Çok uykusuz,yorgun emek verdiğim halde beni aşağıya çekmeye çalıştılar, sahada olmamı istemediler.Aslında onlardan belki daha yetenekliydim ama yalnız bir bayan olunca kendimi ispatlama çabam uzun yıllarımı aldı.

Remzi ÖZKAN: Çocuk gelinler gerçekten yürek acıtan, asla tasvip edilmemesi gereken bir konu fakat halâ kültürel gelişmişliği az olan toplumlarda bu yara kanamaya devam ediyor. Bunun önlenmesi için, özellikle anne babalara ve yetkili devlet kurumlarına neler söylemek istersiniz?

Kâmuran ÖZDEMİR:Geleceğimiz olan çocuklarımızın mutlaka ve mutlaka okutulması mecburiyeti var. Bizler, bu büyük sorunu cehaletle birlikte yenmek zorundayız. Yani öncelikle okumuş ve eğitimli insan seviyesini en üst düzeye taşımamız gerekiyor. Bu konuda devlet her ne kadar engelleyici tedbirler alsa da yetkili mercilere ulaşmayan, gizli kalmış çocuk evlilikleri maalesef halâ devam ediyor. Aileler, öğretmenler çocukların okuması için fazlaca özveride bulunmak durumundalar. Onların kendilerini keşfetmelerine fırsat yaratmalılar. Çocuklarımız da liseden sonra kendileri için büyük hedefler koymalı ve bu hedeflerine ulaşıncaya, ekonomik bağımsızlıklarına kavuşuncaya kadar mücadele etmeliler. Öte yandan hayat üniversitesi tabiri var ki o çok çetin. Hata yapanı asla affetmiyor ve buradaki sınav asla son bulmuyor. Bu sebeple çocuklarımızın ders kitaplarının yanında mutlaka farklı kitapları da okumaları çok önemli. İleriki yaşamlarında okudukları her kitap kendileri için mutlaka yol gösterici olacaktır. Daha farklı düşünecek, gelişmelere çok daha farklı bir pencereden bakmalarını sağlayacaktır. Araştırmacı bir ruha, sorgulayan bir yapıya kavuşmak istiyorlarsa, çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazanmaları gerekiyor.

Henüz çocuğun anneye babaya ihtiyacı olduğu bir yaş döneminde aile sıcaklığından, okulundan, yaşıtlarından, geleceğinden kopartılıyor olması yaşatılan en büyük kötülük olsa gerek. Çocukların bedenen, ruhen, fiziksel gelişimlerini tamamlamadan hayata karşı acemi oldukları dönemde savunmasız, masum olarak kişilikleri daha gelişme aşamasında iken onların bilmedikleri, istemedikleri durumlara maruz bırakılmaları çok yanlış. Yapılan bu hatalar durumun ciddiyetine ışık tutuyor. Devlet artık eskisinden daha sıkı tedbirler almalı ve özellikle uygulanan cezaların gerçekten caydırıcı etkiye sahip olması gerekir. Öte yandan81 ilde araştırmalar yapılarak, seminerler, paneller ve toplantılar düzenlenerek halkın bilinçlenmesi sağlamalı. Tüm ebeveynlerin zorunlu olarak bu toplantılara katılımı sağlanmalıdır. Konunun ne kadar ciddi ve önemli sorun olduğu sık sık hatırlatılmalı annelere, babalara, gençlere.Mesaj içerikli görsel ve yazılı anlatımlar, gerek iletişim araçlarıyla ve gerekse farklı araçlarla toplumun beynine nakış nakış işlenmeli. Her an her yerde bu konu üzerine hazırlanmış afişlerle karşılaşmalı insanlar. Hukukçular, sosyologlar, psikologlar ve pedagoglar aracılığıyla ailenin kılcal damarlarına kadar inilmeli ve bu cehaletten toplumumuz kurtarılmalıdır. Bu konu birkaç kişinin sorunu değildir. Millet olarak, bu ülkede yaşayanlar olarak hepimiz sorumluyuz. Bu vebal hepimizin boynundadır.

metin, kitap içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu metin, konteyner, kutu, poster içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu metin, su, açık mavi, poster içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu metin, noel, kardan adam içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu metin, kitap, poster, tasarım içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Remzi ÖZKAN: Adını Sen Koy ya da Çocuk Gelin kitaplarınızı yazmadan önce muhakkaktır ki dünyada veya ülkemizdeki çocuk gelin sayısı hakkında bir araştırma yapmışsınızdır. Ulaştığınız çocuk gelin sayısı ne kadardı acaba?

Kâmuran ÖZDEMİR: Okulundan, yaşıtlarından kopartılan, katledilen, geleceği elinden alınan Türkiye’de 181 binden daha fazla çocuk gelin var. Dünyada bilinen kayıtlı 400 milyon çocuk gelin bilgisi var. Türkiye’de kayıt altına alınmış 181 bin çocuk gelin deniyor ama kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayı daha yüksek. Bu veriler 20164 yılına kadar olan veriler. Sonraki verilerde belirgin bir azalmaya doğru gidiyoruz ülke olarak. Ancak bu düşüş kayıtlı olanlarla ilgili. Kayda girmemiş çocuk evliliklerinin sayısında azalma veya çoğalma var mıdır, bunu tespit etmek çok zor.

İllere göre resmi çocuk gelin oranı

metin, insan yüzü, video, haber yayıncısı içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

"Kilis 15,3, Kars 15,2, Ağrı 15,1, Muş 14,4, Niğde 13,7, Bitlis 12,7, Kahramanmaraş 12,5, Aksaray 12,1 ,Gaziantep 11,8, Yozgat 11,5, Siirt 11,5, Van 11,4, Iğdır 11,4, Ardahan 11,4, Nevşehir 11,0, Hatay 10,4, Afyonkarahisar 10,1, Kayseri 8,1, Mardin 8,0, Şanlıurfa 8,0, Erzurum 7,7, Tokat 7,7, Çorum 7,6, Edirne 7,4, Sivas 7, Şırnak 7,0, Diyarbakır 7,0, Karaman 6,9, Batman 6,7, Kırşehir 6,6, Konya 6,5, Hakkari 6,5, Adıyaman 6,5, Çankırı 6,3, Bayburt 6,3, Ordu 6,2, Uşak 6,0, Burdur 5,9, Kırıkkale 5,9, Bingöl 5,5, Osmaniye 5,4, Aydın 5,1, Adana 5,0, Manisa 4,9, Düzce 4,9, Gümüşhane 4,7, Balıkesir 4,6, Samsun 4,6, Sinop 4,5, Erzincan 4,4, Amasya 4,3, Isparta 4,3, Denizli 4,1, Mersin 4,1, Tekirdağ 4,0, Kastamonu 4,0, Zonguldak 4,0, Kütahya 3,9, Malatya 3,9, Bartın 3,8, Sakarya 3,8, Elazığ 3,7, Giresun 3,6, Çanakkale 3,6, Kırklareli 3,4 Ankara 3,4, Muğla 3,0, Kocaeli 2,9, İzmir 2,9, Bilecik 2,8, Antalya 2,7, Bursa 2,7, Karabük 2,6, Yalova 2,5, Eskişehir 2,2, İstanbul 2,1, Bolu 2,1, Artvin 2,0, Trabzon 1,6, Rize 1,5, Tunceli 1,0."

Remzi ÖZKAN:Hem şair hem yazar ve hem de gazetecisiniz. Bir konuyu kaleme almadan önce ne gibi bir ön çalışma yaparsınız?

Kâmuran ÖZDEMİR:Önce gözlemlerim, sonra doğruluğundan emin olup

Konu muhataplarını kırmadan, incitmedenirdeleyerek, empati yaparak kaleme dökerim.

Remzi ÖZKAN:Gelecek yıllarda Kâmuran Özdemir’den yeni ve farklı eserler gelecek mi? Bize yeni projelerinizden bahseder misiniz?

Kâmuran ÖZDEMİR:Evet şu anda proje aşamasında olan ve yakın zamanda çıkarmayı planladığım kitap çalışmam var.

Remzi ÖZKAN: Kamuran Özdemir’in gerçekleştirmek isteyip gerçekleştire-mediği bir hayali var mı?

Kâmuran ÖZDEMİR:Evet her insan gibi benimde gerçekleştirmek istediklerim ve hayallerim var.Kitaplarımıntanınıp okunmasını tabiki çok isterim. Bir de 2nci kitabım olan çocuk gelinin hatıra defteri

insan yüzü, portre, kız, kişi, şahıs içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Adını Sen Koy’ a sinema filmi çekip oradan elde edilen gelirin kimsesiz çocukların eğitimine harcanması en büyük hayallerimin arasında.

Remzi ÖZKAN: Yazar adaylarına yazarlık konusunda tavsiyeleriniz olur mu?

Kâmuran ÖZDEMİR:Ben yapamam diye korkanlara tavsiyelerim var günlük tutup bol kitap okuyup etrafı gözlemleyip güzel sonuçlar alabilirler, benim gibi pes etmeyip hayallerinin peşinden gitsinler.

Remzi ÖZKAN: Çok teşekkür ederim. Beni kırmadınız ve zamanınızı Haber Express okurları için ayırdınız. Okuyucularımıza son bir mesaj vermek ister misiniz?

Kâmuran ÖZDEMİR:Ben teşekkür ederim keyifli röportajınız içinburadanokuyucularıma mesajım kitaplarımı alarak bana destek olmalarını bekliyorum şimdiden. Kitaplardan ayrılmayın her zaman en iyi dost arkadaş kitaplardır. Kitap okuyanın bin hayatı, kitap okumayanında bir hayatı olur. Hayatımıza yansıyan ışık kitap okudukça aydınlanır. Selamlar, sevgiler,saygılar.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir