Aslen Edirne’li olan İstanbul aşığı, şiir sevdalısı değerli bir şairimizle birlikteyiz bu haftaki röportajımızda. Yürek sesi duydunuz mu mesela? Ya da yürek sesini hiç merak ettiniz mi? O zaman buyurun Metin ÖZDOĞAN’a kulak verelim ve hoş bir söyleşiye daha sizleri davet etmiş olayım.
Remzi ÖZKAN: Öncelikle röportajımıza hoş geldiniz Metin Hocam. Rica etsem kendinizi kısaca tanıtır mısınız bizlere?
Metin ÖZDOĞAN: Sayın kıymetli üstadım öncelikle bana böyle bir fırsat verdiğiniz için müteşekkirim. Hürmetlerimi sunuyorum.
1957 yılında Edirne'nin Budakdoğanca köyünde dünyaya geldim. İlkokulun birinci sınıfını köyümde okuduktan sonra 1965 yılında Zeytinburnu Sümer ilkokulu’ nda öğrenimimi sürdürdüm ve 1971 yılında mezun oldum.
Aynı yıl Cağaloğlu’nda bir matbaada çırak olarak çalışmaya başladım. Uzun yıllar burada çalıştım ve aynı matbaadan emekli oldum.
1979 yılında askere gittim. Kütahya'da askerlik yaptım. İstanbul’da Hava Harp Okulu’ndan teskere aldım. Terhis sonrası tekrar mesleğime devam ettim. Evliyim. Bir kızım, bir oğlum iki torunum var. Çeşitli gazetelerde şiirlerim yayınlandı. Sekiz tane antolojide birçok şiirim yayınlandı
Remzi ÖZKAN: Bildiğim kadarıyla Edirnelisiniz. Sizi İstanbul’a getiren ve burada kalmanıza sebep olan şey neydi?
Metin ÖZDOĞAN: Bizi İstanbul’a getiren sebep babamın buradaki işiydi.
Remzi ÖZKAN: Şiirle tanışmanız nasıl oldu? Ne zamandan beri şiir yazıyorsunuz?
Metin ÖZDOĞAN: Şiir ile tanışmam… bir kız sevdim. Bana şiir yazdırmaya başladı o aşk denilen şey. Ona kendimce bir şeyler yazdım yani adına şiir denirse tabii.
Birçok gazetede ve mecmualarda yayınlanan şiirler hep dikkatimi çekiyordu. Onların hepsini okuyordum. Şiirin güzelliği bana oradan bulaştı. Bu dünyanın en güzel şeyi şiir yazmak. Evet şiir benim her şeyim onu anladım. Nasıl insanlar âşık oluyorlarsa ben de şiire öyle aşık oldum. Kimseye anlatamadığımı kalemle kâğıda döküyorum.
Remzi ÖZKAN: Örnek aldığınız bir şair oldu mu? Var ise bu şairimizin hangi eserinden etkilendiniz?
Metin ÖZDOĞAN: Evet örnek aldığım Türkiye'nin tek vatan şairi Namık Kemaldir. Onun şiirlerini okuyarak, dinleyerek örnek almaya çalıştım.
Remzi ÖZKAN: Yayınlanmış kitabınız var. Hatta ben de zevkle okudum. Bu eserinizden biraz bahseder misiniz? Hangi tür şiirleriniz var kitabın içeriğinde. Özellikle “Hayal Gemisi” adı nereden geliyor?
Metin ÖZDOĞAN: Evet hayal gemisi adını verdiğim bir kitabım var. Okuduğunuz için müteşekkirim. Niçin hayal gemisi? Bana göre dünya bir gemi. Bizler de bu geminin içinde hayal kurarak yaşıyoruz. Herkes hayal kurar. Bana göre hayal kurmayan kimse yoktur. Onun için dünya hayal gemisi, diyorum.
Remzi ÖZKAN: Alçak gönüllü bir kişiliği barındırıyorsunuz ve hatta kendinizi paylaştığınız her şiirin altındaki notunuzda şair olmadığınızı, şiir yazmaya çalışan biri olarak tanımlıyorsunuz? Peki niçin yapıyorsunuz böyle bir şeyi?
Metin ÖZDOĞAN: Alçak gönüllü olmamın sebebi sizlere layık olmaya çalışıyorum. Ben asla böbürlenmeyi sevmiyorum. Karşımdakini benden yüksek görürüm. Benim düşüncem öyle üstadım. Alçak gönüllü dediğiniz için müteşekkirim, saygılarımı sunuyorum.
Remzi ÖZKAN: Şiirlerinizin konusunu yaşanmışlıklardan mı alıyorsunuz yoksa eserlerinizi hayâl üzerine mi inşa ediyorsunuz?
Metin ÖZDOĞAN: Tâbi şiir olarak kabul ederseniz, evet şiir denilen güzel şeyi yazacaksam; oturayım da şiir yazayım diyemem. Gezerken, konuşurken, otobüste, metrobüste aklıma bir şey geliyor. Onu şiire çeviriyorum. Belki de onda üçünü yaşadığım gerçeklerden esinlenerek yazıyorum, bazıları tamamen hayâl ürünüdür.
Remzi ÖZKAN: Birçok şiir etkinliğinde sizi sahnelerde görüyoruz. Sizce şiiri yazmak mı daha zor yoksa o şiiri seslendirmek mi?
Metin ÖZDOĞAN: Her ikisi de zor. Şiir yazmak sıradan diğer edebiyat türlerine göre daha zor. Sahnede şiir okumak ise çok ayrı bir duygu. Ben sahneye çıkınca karşımda kimse yokmuş gibi okuyorum ve bu yaştan sonra sahnede şiir okumak büyük bir zevk ve o kadar da heyecan verici.
Remzi ÖZKAN: Metin Özdoğan’ın yeni projeleri var mı? Gelecek günlerde bizi neler bekliyor?
Metin ÖZDOĞAN: Evet projem var. İkinci kitabı çıkarmayı düşünüyorum kısmet olursa.
Tüm şair arkadaşlarıma diyorum ki hem oku hem yaz. Şiir benim yaşam biçimim oldu. Şiirler beni bende şiirleri çok seviyorum.
Remzi ÖZKAN: Şiir yarışmalarının şairlere bir katkısı var mı sizce? Şahsen ben bu alandaki bölgesel yarışmaların çoğunluğunda adil davranıldığını hiç görmedim. Bu konuda bana katılır mısınız?
Metin ÖZDOĞAN: Tv'de, radyoda, gazetelerde niçin şiir yarışması olmuyor? Bir sürü şair var. Onların ortaya çıkarılması, tanıtılması yönünde çok faydalı olur, diye düşünüyorum.
Elbette katılıyorum üstadım ben de farkındayım. Nedense hiç adil davranmıyorlar. Bana göre belli bir topluluk var ve onlar kendi aralarında güya şiir yarışması yapıyorlar ama yarışma öyle olmaz diye düşünüyorum üstadım. Maalesef hakkaniyetten uzak, şair olmayanın, şiir olmayan karalamalarına bile ödül veriliyor? Bu gerçek şairleri rencide edici bir durum. Sizinle aynı fikirdeyim.
Remzi ÖZKAN: Değerli dostum; söyleşimize renk kattınız. Hayatınızın her anının renkli geçmesini diliyor, size çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin herhangi bir yerinde yeniden karşılaşabilmek dileğimle…
Metin ÖZDOĞAN: Ben teşekkür ederim üstadım. Sağ olun var olun. Sizin de her gününüz şiir gibi olsun. Çiçekler solsun ama asla güzel yüzünüzdeki o güzel gülücük solmasın. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Şair olmasa şiir olmaz. Şiir olmasa şarkı olmaz. Şair diye geçinen Metin Özdoğan.
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.