Elif Bolat, hem resim hem de edebiyat dünyasında kendine özgü eserler veren bir sanatçı. Sanatın iki farklı dalında da eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Son dönemde resim yapmaya başlayan Bolat, bu süreçte edebiyatla olan bağını daha da güçlendiriyor. Kendisiyle çay tadında hoş bir sohbetimiz oldu. O halde sizler de çaylarınızı alın, yaslanın arkanıza keyifle ve röportajımızda birlikte yol alalım.
Remzi ÖZKAN:Öncelikle röportajımıza hoş geldiniz. Ressam ve yazar Elif BOLAT kimdir diye sorsam?
Elif BOLAT: Kimlikte 87 olsa da aslında 86 doğumlu Akrep burcu bekâr bir hanımefendiyim. Amasya Üniversitesi – Yerel Yönetimler, Sakarya Üniversitesi – Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerini bitirdim. Okumayı, yazmayı, resim yapmayı, tarihin gizemlerini araştırmayı ve kendimle baş başa kalmayı seven biraz asosyal, çaykolik biriyim. Erbaa’da doğdum ama İstanbul’da büyüdüm ve halen bu kentte yaşıyorum.
Remzi ÖZKAN:Çaykolik olmak bir sanatçının genetiğinde mi var acaba diye bir düşünceye kapıldım şimdi. Sanatla uğraşanların genelinde çay çok önemli bir yere sahip. Mesela ben de çok aşırı çay tüketiyorum ve bu beni iyi hissettiriyor. Çaykolik olmak güzeldir be.
Peki hocam, hem ressamsınız hem de edebiyatın çeşitli alanlarında kitaplar yazıyorsunuz. Aslında sanatın iki farklı dünyasında da yer alıyorsunuz. Sizi zorlamıyor mu iki sanat dalı arasında geçiş yapmak?
Elif BOLAT:Bir dönem sosyal medya mecralarında çok fazla okunan hikâyeler yazdım hatta bir yayınevi ile hikâyelerimden birisi için anlaştım ama benim dışımda gerçekleşen bazı durumlardan ötürü kitabım basılamadı. Onun haricinde de şiir yazmak ben de hala özel bir yere sahiptir. Resim yapmaya son bir senedir başlamış olsam da ikisi arasında geçiş benim için zor olmuyor. Renklerle aktardığım duyguları bitirdikten sonra aksine bunları yazmaya daha çok istek duyuyorum. Kısacaresim yaparken oradan biriktirdiğim duyguları kelimelere aktarıyorum.
Remzi ÖZKAN: Gerek edebiyatta ve gerekse resimde sanatınıza etki eden daha doğrusu ilham veren belirli bir kaynak var mı, varsa ilham kaynağınızı öğrenmek isterim.
Elif BOLAT:Dünyada her şeyin başı sevgi olduğu için benim de çıkış noktam sevgi, özlem ve biraz da nostalji... Çok fazla Yeşilçam filmi hastası ve Türk sanat müziği seven bir insan olduğum için bu durum kelimelerime ve duygu dünyama yansıyor.
Remzi ÖZKAN:Yazarak kendinizi ifade etmenin ressamlığa göre ne gibi avantajları veya dezavantajları var?
Elif BOLAT:Avantajı daha direkt bir anlatım oluyor resimde bazen herkesin gördüğü sizin yansıtmak istediğiniz olmayabiliyor.Fakat yazmak çok fazla düşünmek ve kelimeleri seçmek gerektiriyor oysa resimde o boyalarla uğraşırken sanki zihniniz tatile çıkmış gibi tüm düşüncelerden arınıp rahatlıyorsunuz.
Remzi ÖZKAN:Katıldığınız resim sergilerinde, resim severlerin geriye dönüşleri nasıl gerçekleşiyor ve bu geriye dönüşler sizin üzerinizde ne gibi etkiler bırakıyor?
Elif BOLAT:Sevgili Ezgi Nur Güler hocamızın yüksek çabasıyla ilk karma sergimde bulunmak benim için çok eşsiz bir deneyimdi. Hocama, hem bana böyle bir yolda eşlik ettiği hem de böyle bir sergiye çıkma hakkı verdiği için çok şey borçluyum. Geri dönüşler o kadar güzel oldu ki anlatamam. Bu durum beni daha çok eser çıkarma noktasında fazlasıyla teşvik etti.
Remzi ÖZKAN:Peki Elif Hanım, Resim ve yazı arasındaki ilişkiyi her iki uçta da emek veren biri olarak nasıl tanımlarsınız?
Elif BOLAT:Resim renkleri, yazı da kelimeleri kullanıyor ama ikisi de aynı şeyi anlatıyor, duygu dünyamızın derinliklerini.
Remzi ÖZKAN:Resimle ilk tanışmanız nasıl oldu? İlk eserinizi ortaya çıkardıktan sonra nasıl bir duygu yaşadınız?
Elif BOLAT:Ben kendimi bildim bileli bir şeyler çizerim, geçmişte bir kumaş boyama deneyimim var ve bu renklere aşina olmama yardımcı oldu. Ama profesyonel anlamda 2023 Ekim ayında Ezgi Nur Güler hocamın kursu sayesinde bir şeyler yapmaya başladım ve bu bende çok farklı bir dünyanın kapısını aralamışım gibi bir his uyandırdı. Portre yapmayı beceremem derdim ama sevgili hocam bende ne gördüyse üstüme gelerek bunu başarmamı sağladı.
Remzi ÖZKAN:Gelecekte kendinizi hangi alanda daha fazla geliştirmek istersiniz? Resimde mi yoksa edebiyatta mı niçin?
Elif BOLAT:Geleceğin ne getireceği Allah’ın bileceği iş ancak sanırım ben ne edebiyattan ne de resimden vazgeçebilirim. Üstelik ikisinin de birbirini beslediğine inanıyorum.
Remzi ÖZKAN:Birçok sanat dalında olduğu gibi resimde de tarihten bugüne çeşitli sanat akımları boy göstermiştir. Etkilendiğiniz bir sanat akımı var mı?
Elif BOLAT:Genelde Portre yaptığım için daha çok gerçekçilik üzerine çalıştım resimlerde. Ancak sürrealist ve gotik akıma da ilgi duymuyor değilim. Belki zamanla bu alanlarda da eserler verebilirim.
Remzi ÖZKAN:Sanatın toplumsal değişimdeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz, diyor ve sorularımı sonlandırıyorum. Röportajıma katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. Sanatsal faaliyetlerinizde sonsuz başarılar diliyorum.
Elif BOLAT:Bir ülkede sadece siyaset konuşuluyorsa o ülke bence gelişmemiştir. Ne zaman görünenin ötesinden yansıyanları görür ve büyük düşünürsek o zaman gelişeceğimize inanıyorum ki bunun da sanattan geçtiği söylenebilir.
Asıl ben teşekkür ederim böyle değerli bir şeyin parçası olarak biz sanatseverlerin sesinin duyurulmasına vesile olmamı sağladığınız için.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.