SAVUNMA SANAYİİ
Türk Savunma Sanayi son 20 yılda adeta çağ atladı. Yerli ve milli üretim stratejisi ile hareket eden sektör, yılın ilk sekiz ayında 169 ülkeye ürün satar hale geldi. Öyle ki, 'Etiyopya' dan Bangladeş'ten yeni Zelanda'ya kadar Türk Silah ve Savunma Sanayi Teknolojileri tercih edilir oldu. Ocak Ağustos döneminde 1 Milyar 875 Milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk Şirketleri bu yıl sonunda 3,2 milyar dolara, 2023 yılında ise 5 Milyar dolara çıkarmayı hedefleniyor. Bazı ülkeleri yapılan ihracat binlerce kat arttı.
Örneğin Çin'e yapılan ihracat yılın ilk sekiz ayda 29 Bin dolardan 30 Milyon dolara çıktı. Etiyopya'ya yapılan ihracatta yüzde 22 Bin artış göstererek 51 Milyon 737 Bin doları gördü. Keza hiç ihracat yapılmayan Ruanda'ya 8 ayda 16 Milyon 469 Bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Türkiye insansız hava ve kara araçları, savaş gemileri,tanklar, akıllı mühimmatlar, silah ve atış kontrol sistemleri ile ABD, Fransa ve Rusya gibi silah endüsthisi devlerine kafa tutar hale geldi. Özellikle Afrika ve Orta Asya pazarında bu silah tekellerine pazar payı kırılmış oldu.
Türkiye geçen yılın sekiz ayında Burkine Fasa'ya 277 Bin dolarlık savunma ve havacılık sanayisi ürünü ihracatı yaparken söz konusu rakam 2021'in aynı döneminde 6 Milyon 934 Bin dolara çıktı. Bir süredir Türkiye'nin zırhlı kara aracı üreticilerinden Otakar'ın ürettiği taktik tekerlekli zırhlı araç Cobra'yı kullanan Burkina Faso, artan iş birliğine paralel olarak yeni Türk savunma sanayisi ürünlerini silahlı kuvvetlerinin kullanımına sunmak için harekete geçti. Yaklaşık 20 Milyon nüfuslu ülkede 2018'den bu yana terörle mücadelede 1,3 Milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor. Komşu ülke Mali'de faaliyet gösteren El Kaide ve DEAŞ bağlantılı terörist gruplar, 2015'ten beri Burkine Faso'nun Kuzey ve doğusunda sık sık saldırı düzenliyor.
Ambargolar ülkemizin savunma alanında kendini geliştirmesine neden oldu. 2002'de ülkemizde sadece 62 savunma sanayi projesi yürütülüyorken günümüzde bu sayı 750'yi geçti. O dönem 5,5 Milyar dolarlık bir proje yürütülürken, bugüne gelindiğinde bu rakam 75 Milyar dolarlık bir proje yürütülürken, bugüne gelindiğinde bu rakam 75 Milyar doların üzerine çıktı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.