TÜRK HAVA KURUMU HAVACILIK MÜZESİ
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerini bir araya getiren,havacılık tarihimize pencere açan Türk Hava Kurumu müzesi, Ankara tren garı karşısında havacılığa meraklı ziyaretçilerini bekliyor.
Galata kulesinin tepesinde kuşların kanatlarına benzer bir düzenekle kendisini boşluğa bırakan ve ilk "uçuş denemesini" gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi…Saray burnu açıklarında kendi icat ettiği 50 okka barut dolu yedi fişekli roketle havalanan ve "füzeciliğin babası" sayılan hasan çelebi…Türk kuşu açılış töreninde havacılığa başlayan, planör ve uçak eğitimini Rusya'dan alan,Hava kuvvetlerinde iken " dünyanın ilk kadın savaş pilotu " ünvanını kazanan Sabiha gökçen… Çoğu Ankaralı belki farkında değil ama…Türk Havacılık Tarihinin bu en önemli isimlerini bir araya getiren havacılıkla ilgili görsellerin yer aldığı Türk Hava Kurumu Müzesi, Ankara tren garının karşısında havacılığa meraklı ziyaretçilerini bekliyor.
1. ve2. Dünya savaşları savaşları sırasında Rus paraşütçülerin eğitimi için kullanılan ve daha sonra 1937 yılında Ankara'ya da yaptırılan tarihi paraşüt kulesi dönemin baş bakanı Celal Bayar tarafından açıldı.Dünya üzerinde ki üç paraşüt kulesinden biri Ankara'daki…İşte o nedenle bugün "anıt eser" statüsüne alınıp korunmakta.Paraşüt kulesinin hemen yanı başında yer alan müze ise THK Merkez etim kurulunun kasın 2000 de aldığı bir karar ile kurulmasına karar verilmiş.Türk havacılığının tarihi gelecek nesillere aktarmak için kurulan müze 19 mayıs 2002 tarihinden buyana açık.
Müzenin bahçesinde THK tarafından kullanılmış .Altısı orijinal üçü aslına uygun toplam dokuz uçak sergileniyor.Müzenin içinde hemen giriş bölümünde "Dünyanın ilk kadın savaş pilotu " ünvanına sahip Sabiha Gökçen'in birebir ölçülerinde yapılmış bir heykeli ve kendisine ayrılmış bir köşe karşılıyor ziyaretçileri.Lagarı hasan çelebi ve hazarfen Ahmet çelebi ile başlayan havacılık tarihimizde yeri olan bir çok ünlü havacının büstlerinin yer aldığı bir salonda ise projeksiyonlar ile Türk havacılık tarihi ziyaretçilere anlatılıyor. Müzenin iç bölümlerimde ise havacılıkta kullanılan çeşitli alet ve eşyaların yanı sıra maket uçaklar,kıyafetler ve havacılık ile uğraşanlar tarafından müzeye bağışlanan çeşitli eşyalar sergileniyor.Giriş ücreti olmayan müzeye daha çok ilk öğretim okulları tarafından yoğun talep var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.