İBRAHİM FETHİ SEL

İBRAHİM FETHİ SEL

FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR (3)

FUTBOL ASLA SADECE FUTBOL DEĞİLDİR (3)

Dünden devamla  ;

Fatih Terim'in sözleriyle devam edelim  "Futbol matematiktir. Futbol istatistiktir. Futbol ekonomidir. Futbol mühendisliktir. Futbol tıptır. Futbol işletmedir. Futbol sanattır. Futbol daimi öğrenciliktir. Futbol kiminin emeği,  kiminin ekmeği, kiminin eğlencesidir."

Kitapta yazılanlardan örnek vererek Futbolun asla futbol olmadığına dair örnekler vereceğim kısa anekdotlarla .

  • 1994 yazında bir Haitili, “ Hangisi daha önemli: Brezilya’nın kazanması mı yoksa ABD işgali mi?” diye soran Amerikalı gazeteciye şu cevabı vermişti: “Biz her gün açız. Bir yığın sorunumuz var. Amerikalılar her gün ülkemizi işgal edeceklerini söylüyorlar. Ama Dünya Kupası yalnızca 4 yılda bir düzenleniyor.”
  • Etiyopya, 1994 Dünya Kupası eleme grubu kuralarına katılacak 27 Afrika ülkesinden biriydi. Takım ilk maçını, deplasmanda Fas'la oynayacaktı. Etiyopyalılar Fas'a Roma üzerinden gittiler, ama kafile Roma'ya gelince en iyi beş oyuncuları İtalya'dan siyasi sığınma hakkı istedi. Kadro yetersizliği nedeniyle maça sekiz oyuncu ile çıkmak zorundaydılar. Neyse ki, yedek kaleci, antrenör yardımcısı ve bir yöneticinin katılımı ile 11'i tamamlayabildiler. Finansal yetersizlikten en çok zarar gören ülke, hiç kuşkusuz Zambia oldu. Zambia Ulusal Takımı'nın tüm oyuncuları, bindikleri uçağın 28 Nisan 1993'te Gabon açıklarında Atlantik Okyanusuna çakılması sonucu hayatlarını kaybettiler. Dünya Kupası eleme grubu maçı oynamak üzere Senegal'e gidiyorlardı. Sonradan anlaşıldı ki, Lusaka'dan Dakar'a kadar olan 3.000 millik yolu almak üzere bindikleri uçak, kısa menzilli askeri bir nakliye uçağıydı. Zambia Futbol Federasyonu takımı normal bir yolcu uçağıyla gönderebilecek parayı bulamamıştı.
  • Anlaşıldığı kadarıyla Rus hakemler bile yurt dışına çıktıkları zaman daha iyi maç yönetiyorlardı. Çünkü dış ülkelerde onlara rüşvet veren yoktu. ”
  • Penaltıların, favori takımın kazanıp kazanmamasına hiçbir etki etmediği çıplak gözle bile görülebilecek kadar açık: Favori takımlar penaltı verilmeyen maçların %51.3’ünü, penaltı verilen maçların ise %51.4’ünü kazanmış. Zayıf takımların, galibiyet oranında penaltı verilen maçlarda, verilmeyen maçlara göre yaklaşık %3’lük bir artış görüldüğü doğrudur, ama yine testler, bu gerçeğin istatiksel bir önem taşımadığını belirtir. Bu yükselişi şansa bağlayabiliriz. Maç sonuçları penaltılı ya da penaltısız aynı gibidir. Penaltılar önemli bir fark yaratmaz. Şimdi, bu açık bir yorum gerektiren bir istatiksel ifadedir. Penaltılar, kimi tekil oyunlarda maçın sonucunu değiştirmekte önemlidir. Penaltıdan gol atan bir takımın maçı kazanması kuvvetle muhtemeldir ve eğer öyle olursa, teknik direktör ne derse desin, maçı döndüren penaltı, neredeyse tüm oyunun gelişimini etkiler. Ancak, ortalama olarak, daha çok sayıda maçtan oluşan bir örneklem ele alındığında, bir penaltının, ev sahibi takımı ya da deplasman takımını, favori takımı ya da zayıf takımı maçın galibi yapma olasılığı düşüktür. Kısacası, yarın penaltı kaldırılsa, futboldaki maç sonuçları yine aynı olur. (Futbolun Şifreleri)

Sabrınıza teşekkür  Futbol asla sadece futbol değildire yakın örneklerden  Galatasaray-Sivas maçında verilmeyen golün VAR hakeminin hakemliğini bitebileceği ve orta hakeme de sezon sonuna kadar maç verilmeyeceği  söylenmede ,geçmiş  tüm sezonlarda incelendiğinde  eliyle gol atanımı görmedi ,olmayan penaltı ile sonuca gidenlerimi görmedi gözlerimiz.

Bunlarda küçük ayrıntılar aslında  ama büyük resim ortada hala durmada .

Futbol asla sadece futbol değildir diye bitirelim.

Sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
İBRAHİM FETHİ SEL Arşivi
SON YAZILAR