MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

GÜREŞ İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ SPORLARINDAN BİRİSİDİR

GÜREŞ İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ SPORLARINDAN BİRİSİDİR

Eski zamanlarda Türkler Yunanlılar ve Romalılar arasında rastlanan bir sporda milattan önce 648 de yapılan olimpiyat oyunlarında güreş karşılaşmalarına da yer verilmişti.O sıralar güreş bugün ki  güreşe az benzeyen değişik kurallarla oynanıyordu.

 M.Ö 708’de Yunanlılar,M.Ö. 2. yüzyılda Türkler, M.Ö. 22’de Japonlar, M.Ö 260’ta Sümerler M.Ö. 2000 -2472 yılları arası Mısırlılar, tarafından bu sporun yapıldığına dair belgeler bulunmuştur.

 Güreş M.Ö. 900’lerde kurallara bağlanmıştır.M.Ö.700’deki 18. Olimpiyat Oyunları programına kabul edilmiştir. Zorlu doğa koşulları ile mücadele eden ilk insanların çoğunda olduğu gibi Türklerde de güreş adeta günlük hayatın bir parçası olmuştur. Bu spor çok eski tarihten beri Türklerin Ata sporudur ve Türklerin kuvvetinin dünyayı ispatlayan bir önem taşır.Türkler doğaya ve kuvvete düşkün kişiler olduklarından yakın mücadeleyi her zaman ön planda tutmuşlardır güçlerini topluma kanıtlamak için güreşe çok sık başvurmuşlardır.Güreş sözcüğünün kökeni Özbek ve Başkurt Türkleri’nin “Kures” sözcüğünden gelmektedir.Bugün genel güreş anlayışı içinde üç çeşit güreş yapılır birinci olarak; Grekoromen, İkincisi Serbest Güreş ,üçüncüsü ise ;Yağlı güreştir.

Güreş kuralları bugüne kadar birçok değişikliğe uğramıştır önce 15 dakika olan güreşme süresi 10 dakikaya indirilmiştir minder güreşleri 8 ‘e  8 metre genişliğinde yanında 2 metrelik boşluk bulunan bir minder üstünde yapılır.Bir orta hakemine 3 yan hakem yardım eder.Olimpiyat karşılaşmaları ve dünya şampiyonlukları 6 ‘ya 6 metre genişliğindeki minder üstünde yapılır.Grekoromen güreş kuralları ile serbest güreş kuralları arasında büyük değişiklikler vardır grekoromende sadece belden yukarı güreşilir serbest güreşte güreşçilerin birbirlerini istedikleri yerden tutabilirler ve güreş karşılaşması 5 dakikalık iki devre içinde yapılır ,son değişikliklere göre güreşçilerin kura ile üste veya alta çalışmaları mecburiyeti kaldırılmış iki devre arasında 1 dakikalık dinlenme süresi konmuştur. Güreş orta hakemi tarafından yönetilir yan hakemlerin güreş yönetiminde söze karışmaya hakları yoktur onlar ancak verdikleri puanlarla jüri kararına etkili olabilirler. Hakemler kötü puanlar da verirler kötü puan güreşinin kaçak ve faullü güreşmesi sebebiyle verilebilir karşılaşma sonunda güreşçilerin aldıkları puanlar eşit olursa güreş beraber ilan edilir devamı diğer sayımızda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR