VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

AYLARA GÖRE TARIM

AYLARA GÖRE TARIM

Değerli okurlarım; İmkanlarımız dahilinde balkonumuzda, Bahçemizde ve tarlamızda hobi ve ticari anlamda bir şeyler ekip yetiştiriyoruz. Sezon boyu gözünü gözlediğimiz, bin bir emek ve alın terimizle suladığımız ürünlerimizden istenilen kaliteye ve rekolteye ulaşmak için tarım uzmanları tarafından hazırlanan, “Aylara göre tarım takvimi” Ortalama bir iklime göre yapılmış takvimdir. Her yörenin iklimi farklıdır. Önemli olan kendi yörenizi iyi tanımak ve ona göre davranmaktır.

Bunun için ilk önce komşularınızla, civarınızdaki köylülerle konuşun ve neyi ne zaman ektiklerini sorunuz. Zamanı en iyi onların tecrübeleri belirler. Örneğin deniz kıyısı daha erken eker, diker, soğuk bölgeler daha geç eker, diker. Öyle ki aynı şehirde yakın iki köyde bile 15 gün fark olabiliyor. Sizler çevrenizdeki tecrübeli olanlara sorunca, bu takvime göre, ne kadar erken veya geç ekip, dikeceğinizi de öğrenmiş olurken, ayrıca ay takvimine bakarak, dolunay ve sonrasındaki 14 gün içinde bu işlerinizi yapmalısınız.

AYLARA GÖRE ORTALAMA EKİM ZAMANI:

OCAK: Dereotu, roka, tere

ŞUBAT: Roka, sarımsak, soğan(arpacık), pırasa

MART: Bezelye, biber, domates, fasulye, fesleğen, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, karpuz, kavun, kereviz, lahana, marul, maydonoz,

mercimek, nohut, pancar, patates, patlıcan, rezene, Roka, hıyar, Sarımsak, Soğan(arpacık), Tere, yer elması, yer fıstığı

NİSAN: Bamya, börülce, dereotu, fasulye, japon turpu, kabak, karnabahar, karpuz, kavun, lahana, marul, maydanoz, mısır, patates, patlıcan,

hıyar, yeşil soğan(tohum)

MAYIS: Ayçiçeği, bamya, brokoli, brüksel lahanası, fasulye, kabak, kara lahana, karadeniz lahanası, karnabahar, kereviz, kırmızı lahana,

beyaz lahana, mısır, pancar, roka, hıyar

HAZİRAN: Barbunya, börülce, fasulye, hıyar

TEMMUZ: Fasulye, havuç, ıspanak, kabak, marul, mısır, hıyar

AĞUSTOS: Havuç, ıspanak, marul, roka

EYLÜL: Dereotu, ıspanak, kara turp, kırmızı turp, marul, roka, tere

EKİM: Bakla, mercimek, roka, sarımsak, soğan(arpacık), Tere

KASIM: Bakla, bezelye, buğday, yulaf, çavdar

ARALIK: Bakla, sarımsak, soğan (arpacık), buğday, yulaf, çavdar

Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi
SON YAZILAR