Covid-19 Sürecinde Teknolojiden Pay Aldık Mı?
Tüm dünyayı beklenmedik bir anda saran Covid-19 pandemisi, herşeyi baştan aşağıya etkisi altına aldı.
Dolayısıyla gündemi yoğun bir şekilde meşgul edencorona virüs; psikolojik ve zihinsel değişimle birlikte kuruluşları, çalışanları, iş yapış modelleri, öncelikleri önemli bir biçimde etkiledi.
Virüsün yayılmaması için bir taraftan izolasyon sağlamaya çalışırken diğer taraftan ekonominin durmaması için çarelere odaklanmaya başlandı. Bu bağlamda istesek de istemesek de hiç kimsenin beklemediği bir şekilde dijital evrimleşmeye hızlı bir şekilde adım attık.
Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için evde kalınması; e-ticaret şirketleri, web tabanlı yazılımlar, temizlik şirketleri, eğlence şirketleri, oyun şirketleri, eczane, sağlık, dijital medya vb gibi bazı sektörlerin yükselişe geçmelerine büyük katkı sağladı. Evde vakit geçiren kişilerin; resim, spor, el işi gibi pek çok ürünü içeren hobi sitelerine ilgisi arttı.
Ayrıca;bu dönemlerde insanlığın temel ihtiyaçlarından olan sosyalleşme ve iletişimiartık sosyal medya platformlarında gerçekleştiriyor olduk.Toplum olarak misafir ağırlamayı ve misafirliği çok seviyor iken bu kez yerini çoklu görüşme araçlarıyla sağlanan sanal misafirliğe konuk olarak gerçekleştirdik.
Söz konusu bu süreçte ofissiz işletmeler, sınıfsız okullar, mekansız toplantılar, bilgi ve iş paylaşımı süreçlerinin mekandan tamamen bağımsız yürütülebileceği bu sistemde kısa zaman dilimi içerisinde bu köklü değişikliklere uyum sağlamamız kaçınılmaz bir gerçek oldu.
Corona virüs sürecinde Sağlık sektöründedeğişen ihtiyaçlar ve talepler farklı güncellemelerin yapılması yönünde dijital gelişmelerden yararlanılarak e- doktor uygulamaları, görüntülü görüşme merkezi, yeni tedavi yöntemlerinde (3D yazıcıyla üretilen solunum cihazı vb.gibi) büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Covid- 19’un hastanelerde daha hızlı bir yayılma hızına sahip olduğu gerekçesiyle acil durumlar dışında hastanelere gidilmesi önerilmediğinden dolayı insanların bazı hastalık durumlarında uzaktan yardım almaya ihtiyaç doğmuştur. İşte e-doktor uygulaması da basit ve uzaktan tedavi edilebilen rahatsızlıklar için hastanelere gitmeden cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığıyla evden, işten ve seyahatteyken her an doktora ulaşılabiliyor olmasıdır.Görüntülü Görüşme Merkezi ise; hasta yakınlarının yoğun bakımda yatan hastaları ile hekim ve personel eşliğinde anlık görüntülü görüşebiliyor olmasıdır.
Elbette salgını takip eden telefon uygulamalarından temassız ödemeyi sağlayan yapılara kadar birçok alanda teknolojinin kullanıldığını görüyoruz.
Muhakkak bu günler geçip gidecek. Tünelin sonunda her zaman ışık var ama ne kadar yakınız ya da uzağız bilmiyoruz.Ancak salgından önceki sen olarak kalma. Kendini yeni düzende yeni bir sen olarak yeniden doğur.
Sağlıklı günler diliyorum…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.