GÖKYÜZÜNÜN VAZGEÇİLMEZLERİ 1
Kuşlar gökyüzünün vazgeçilmezleridir. Her yıl binlerce kuş bir yerlerden bir yerlere göç ediyor. Baharın geldiğini, yazın geldiğini onları görünce anlıyoruz. Çıkardıkları seslerle gökyüzünde doyumsuz bir konser veriyorlar. Türkiye de adeta bir kuş cenneti. Bazı kuş türlerini sizler için inceledik ve farklı özelliklerini kaleme aldık. Kuşların çok farklı özellikleri bulunuyor. Kaynaklara göre göç eden bir kuş yakalandığında hangi yöne doğru göç ediyorsa kafesinde de o yöne doğru bakarmış. Kuşların büyük bir bölümü gündüz güneşe doğru hareket eder.
Kuş türlerinin birçoğu göç ederler. Bazen hayatları pahasına bulundukları yerlerden ayrılırlar. Bu genel anlamda mevsim şartlarına bağlansa da biyolojik olarak bazı kuş türleri göç edebiliyor. Bazıları besin bulmakta zorlandığı için göç ederler. Kuşlar hava kirliliğinden, pil atıklarından, besin azlığından, iklim şartlarından dolayı göç ederler.
Bilim insanları son dönemde kuşların göçmeleriyle ilgili önemli bulgular elde etti. Bunlardan bir tanesi de göçmen kuşların diğer kuşlardan ayrı bir bünyeye sahip olduğudur. Göçmen kuşlar göç zamanı geldiğinde biyolojik saati onlara uyarılarda bulunur ve ne pahasına olursa olsun göçmen kuşlar bulundukları yeri terk ederler. Ayrıca kuşların yön bulma yeteneği de oldukça gelişmiştir. Ve bir diğer ilginç özellikleri ise kuşlar göçün ardından eski yerlerine döndüklerinde, çoğu zaman ayrıldıkları ağaca, hatta uçuşa kalktıkları aynı dala konarlar.
Bütün göçmen türleri, her yıl aynı zamanda göç etmezler. Bazen hava durumu sebebiyle hareketlerini değiştirebilirler. Güney’den kalkan bir kuşun hiçbir faktörden etkilenmeden gideceği yere varması, daha küçük bir yavruyken uçmayı öğrendikten sonra doğduğu topraklara dönmesi özelliği olarak karşımıza çıkıyor.
Kuşlar, zorlu uçuşlar için uygun bir tarzda yaratılmış olmalarının yanında, birde elverişli rüzgârlardan faydalanmalarını sağlayacak yeteneklerle donatılmışlardır. Mesela leylek, yükselmekte olan ılık hava akımlarıyla 2000 metreye kadar çıkar, ardından kanat çırpmaksızın bir sonraki ılık hava akımına doğru süzülür. Kuş sürülerinin bir başka uçuş tekniği ise “V” şeklindeki uçuştur. Bu sayede, önde gidenler kuvvetli ve büyük kuşlar, karşı hava akımına karşı bir çeşit kalkan oluşturarak, daha zayıf olanların işlerini kolaylaştırırlar. Böylece varacak yerlere daha kolay ve çabuk ulaşırlar. Devamı yarın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.