VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

KABAK ve KİREÇ

KABAK ve KİREÇ

Bu yazımda büyüklerimizin bayramdan bayrama ve özle günlerde yaptığı ve bugün ise seçkin restoranlarda bulabildiğimiz, Kabak tatlısından söz etmek istiyorum.

Bölgemizin her köşesinde gerek kendi ihtiyacımız gerek ticari olarak üretilen bal kabağı ekmek fırınlarında güzüne fırınlarında ve rendelenerek kabaklı ekmek ile kabaklı gözleme yapılarak tüketilmektedir.. Kendimin de beğenerek tükettiğim “Kabak Tatlısı” bazı bölgelerde üzerinde tahin ve süt kaymağı ilave edilerek sunulmaktadır.

Muğla Yerel Tohum Grup Başkanı saygıdeğer Jale Eren hanımın grubunda paylaştığı Bal kabağı tatlısı tarifini olduğu gibi yayımlıyorum..

Kireç suyunun ayarlanması:

Arkadaşlar bal kabağı tatlısı yapsanız da bestel yapsanız da kabakları kirece yatırırsanız çok daha güzel oluyor. Altı litre suyun içine bir su bardağı sönmemiş kireci atıyoruz. İyice karıştırıp dinlenmeye alıyoruz. Dinlenmiş kireçli suyun yüzeyinde oluşan kaymağı kaşıkla veya bir peçeteyi suyun üstünde gezdirerek alınız. Tortusu dibe çökmüştür. Son bir kez daha karıştırıp, tortu tekrar dibe iyice çökünce, hafif renk değiştirmiş olan suyu kabı çalkalamadan başka bir kaba aktarınız. Soyulmuş, doğranmış kabakları bu suya atınız. Önce bal kabağını kesip, tohumlarını aldım..

Sonra ince dilimler halinde keserek kabuğunu soydum ve kireçli suyun içine koydum. Tüm kabakların kireçli suyun içinde kalması önemlidir. Bunun için kabakların üstüne ağırlık yapması için bir tabak kapattım. 24 saat sonra kabakları kireçli sudan çıkartıp, çeşmede güzelce yıkadım. Yıkadıktan sonra temiz suda bir saat kadar bekletip, suyunu döktüm. Artık kabaklar sertleşmiş ve pişirmeye hazır vaziyettelerdi..

Bu arada arzuya göre, yeterli miktarda şekeri, kabakların üstüne çıkacak miktarda suya koyarak kaynatıp, şeker eriyince kabakların hepsini şerbetin içine koydum. Kabaklar havaya kalkmasın diye bir kapak koyup, üstüne ağırlık koydum. Böylece tüm kabaklar şerbetin içinde pişmeye başladı. Pişirme süresi 3,5 saattir. Kabak tatlısının hepsi fazla geleceği için yiyeceğim kadarını ayırıp, gerisini konserve yaptım.. Bunun için, sıcakken 1 lt, 2 lt, ve 3 lt’ lik cam kavanozlara doldurdum. Kapaklarını kaynar suda kaynatarak kapattım. Hiç bozulmadan bir yıl bile kalabilir. Kireç bulamayanlar için aynı ölçüdeki suya 2.5 yemek kaşığı karbonat koyarak da aynı işlem oluyormuş. Ben yarısını öyle denemek istedim ama pişirirken karışacağı için anlamak mümkün olmayacaktı. O yüzden bildiğim gibi yaptım. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun!..

Kabak Tatlısının tarifini sizlerle paylaşmayı kabul eden Jale Eren hanımefendiye buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.. Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi