TARIMDA 10 SORUN
Yazılarımda önemine değindiğim tarım sektöründe ki başlıca kaleme almak istedim.
Yaptığım araştırmalarda karşılaştığım ve dikkatle okuduğum bir makaleyi sizlerle paylaşmak isterim.
Ümidimiz, bu sorunların çözümü için gerekli atılımların yapılmasıdır.
İşte tarımdaki başlıca sorunlar;
1-Arazide Sulama Sorunu
Ülkemizde yaşanan en büyük tarım sorunlarından birisi, sulama sorunudur. Ülke genelinde kurak ve yarı kurak iklim egemen olduğu için tarımsal üretim hava koşullarına bağlı yapılabilmektedir. Ülkemizde sulanması gereken toplam arazi 8,5 milyon hektarken sulanabilen rakam ortalama 4 milyon hektardır. Kuraklık nedeniyle her yıl 4 milyon hektarın üzerinde arazi nadasa bırakılmak zorunda kalmaktadır.
2- Doğru Arazi Kullanımı Yapamamak
Her arazide kullanılması gereken bir alan, dönem ve teknik vardır. Ancak ülkemizde bu konuda yanlış stratejiler uygulandığı için işlenmemesi gereken araziler kullanıma açılmış ve yanlış arazi kullanımı neticesinde erozyonu hızlandıran verimli topraklar, akarsularla denizlere sürüklenmiş ya da başka arazilere yığılmışlardır.
Tarım arazilerinin yeteneklerine göre kullanılmaması ile ilgili yaşadığımız bir başka problem ise 1., 2. ve 3. sınıf verimli toprakların amaçları dışında kullanılmasıdır. Tarımsal değeri yüksek arazilerini terk ederek daha düşük verim alacakları topraklarda tarım yapmaya çalışan çiftçilerin verimli toprakları, sanayileşme ve kentleşmenin kurbanı olmaktadır.
3-Finansman Sorunları
Ülkemizde tarım sektörü büyük finansman sorunları ile savaşmaktadır. Tarımdaki yapısal bozukluklar, üretim tekniğinin yeterli düzeyde gelişememesi, verimliliğin göreli olarak düşük oluşu ve benzer sorunlar finansman sorunlarını daha da artırmaktadır. Bu anlamda en büyük sorun, sektörün yeterli oranda kredilendirilememesidir. Bir diğer problem ise dolaylı ya da direkt sübvansiyonlardır. Türkiye’de tarım sektörü, diğer ülkelerde olduğu kadar, doğrudan ve dolaylı sübvansiyonlarla finanse edilmemektedir. Ayrıca tarım işletmelerinin sermaye yapılarının bozuk olması da tarım sektörüne ait finansman sorunlarından birisini oluşturmaktadır.
4- Verimlilik ve Üretim Sorunları
Toprak ve iklim şartlarına uygun yapılan üretim, kalitenin her zaman barın tepesinde kalmasını engelliyor. Tüm değişenler, üretimin kalitesini ve verimliliğini maksimum düzeyde etkiliyor. Ayrıca maddi yetersizlik neticesinde doğru ilacın kullanılamaması, arazinin doğru teknoloji ile işlenememesi ve sulanamaması gibi etkenler de verimlilik ve üretim sorunlarında büyük rol oynuyor.
5-Tarımda Eğitimin Tam Olmaması
Çiftçilere yeterli eğitimin verilememesi konvansiyonel tarımdan modern tarıma geçişi zorlaştırmaktadır. Birçok alanda teknolojiden son derece faydalanılmasına rağmen hala modern tarım teknolojilerinin kullanımında istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Tarım ile ilgili güncel gelişmelerin takip edilememesi de tarımda kaliteyi etkilemiştir.
6-Arazilerin Boyutlarının Küçülmesi
Ülkemizdeki miras hukuku dolayısıyla araziler çok fazla küçük parçalara ayrılmaktadır. Parçalı arazilerde işletmelerin küçülmesine bağlı olarak tarımsal verimlilik de azaltmaktadır. Küçülen işletmeler artan sabit üretim maliyetlerini karşılamakta zorlanmakta ve bir süre sonra tarımsal faaliyetlerini bitirmek zorunda kalmaktadır.
7-Üretim Planlamasının Olmaması
Gelişmiş ülkelerle kıyasladığımız ülkemizdeki en büyük tarımsal sorunlardan birisi de üretim planlamasının doğru yapılamamasıdır. Plansız üretim sonucunda çiftçinin fazladan üretmiş olduğu ürünler satılamamakta ve bu durum çiftçinin zarar etmesine yol açmaktadır.
8-Çiftçilerin Örgütlenememesi
Bunda çiftçilerin gerektiği gibi örgütlenememesi de etken olmuştur. Örgütsüzlük sebebiyle ürünlerini pazarlayamayan çiftçiler mecburen ürünlerini aracılara zarar fiyatına satmak zorunda kalmaktadırlar. Aracılar ise tüketiciye yüksek fiyattan satarak hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur edebilmektedir.
9-Tarımda Kullanılan Malzemenin Pahalı Olması
Tarımda kullanılan birçok malzemede gün geçtikçe engellenemez bir şekilde fiyat artışı olmaktadır. Gübre, tarım ilacı, tohum, tarım makineleri ve mazot gibi temel üretim kalemlerinde yaşanan aşırı fiyat artışı üreticiyi olumsuz etkilemektedir.
10- Tarımda Uzmanlaşmanın Olmaması
Ülkemizdeki tarım işletmelerinin büyük bir çoğunluğu hayvansal üretimi de beraberinde gerçekleştirmektedir. Bu durum tarım alanında uzmanlaşmanın önündeki en büyük engellerden birisidir.
Kaynakça: poelsan.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.