GELECEĞİ GÖRMEK
Onbinlerceyıl yaşayan ağaç kolonileri varsa da tek bir ağacın bin yıl boyunca ayakta kalması çok daha muhteşem bir olaydır. Bu kadim ağaçlar uygarlıkların kurulup yıkılmasına tanıklık etmiş, değişen iklime uyum sağlamış ve hatta insan işi endüstrinin yıkıcı gelişimine direnmiştir. Şimdi dünyanın yaşayan en yaşlı 10 ağacına bir göz atalım.
METHUSELAH: 4bin 841 yıllık bu Bristlecone çamı, dünyanın bilinen en yaşlı klonal olmayan organizması.
California’nın Inyo Milli Parkı içindeki White Dağları’nda bulunan Methuselah’ın tam lokasyonu, ağacı insanlardan koruma amacıyla bir sır gibi saklanıyor. (Prometheus ismindeki daha eski bir ağaç, 1964 yılında 4 bin 900 yaşındayken bir araştırmacı tarafından kesilmişti, hemde Amerikan Orman Yönetmeninin izniyle).
Günümüzde Methuselah’ın saklandığı ağaçlık alanı ziyaret edebilirsiniz.
LLANGERNYW YEW: Bu inanılmaz porsuk ağacı, Kuzey Galler’in Hangernyw kasabasındaki St. Dygain Kilisesi’nin avlusunda bulunuyor. Yaklaşık 4 bin yaşındaki bu ağaç tarihçesi Tunç Devri’nde dikilmiş ve hala büyüyor! 2002 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth’in ellinci yıldönümü kutlamaları vesilesiyle, Ağaç konseyi kararıyla, en önemli 50 İngiliz ağacından biri olarak ilan edilmiş.
ALERCE : AlercePatagonyaselvisi için kullanılan yerel bir isimdir. And Dağ’larına özyü yüksek bir ağaç türünü tanımlar. Çoğu örneği 19’uncu ve 20’inci yüzyıllarda dikildiği için bu ağaç türünün kaç yaşına kadar yaşayabileceği hakkında henüz fikrimiz yok. Birçok Botanik Uzmanına göre bu ağaç, dünyanın Kuzey Amerika’nın Bristleconeçamından sonra en uzun yaşayan ağacı olabilir. Bugüne kadar bilinen en yaşlı Alerce 3 bin 640 yaşına ulaşmıştır.
PATRIARCADA FLORESTA: Carinianalegalis türünün bir örneği olan bu ağacın ismi PatrıarcadaFloresta’dır. Yaklaşık 3 bin yıldır Brezilya’da yaşar ve bu ülkedeki en eski kozalaksız ağaçtır. Kutsal kabul edilmesine rağmen: Brezilya, Kolombiya ve Venezuela’daki ormansızlaşma yüzünden tehdit altındadır.
VOUVES ZEYTİN AĞACI: Bu kadim zeytin ağacı Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunur ve Akdeniz’in en az 2 bin ila 3 bin yaşında olduğu bilinen en eski yedi zeytin ağacından biridir. Ağacın tam yaşı bilinmese de, bu ağaçlar arasında en yaşlı olduğu düşünülmektedir. 3 bin yaşında olduğu tahmin edilen ağaç hala çok değerli zeytin meyvesini verir. Zeytin güçlü bir ağaçtır; kuralık, hastalık ve yangına karşı dirençlidir. Bu kadar uzun yaşamasının ve bölgede en sık dikilen ağaç olmasının sebebide budur.
JOMON SUGI:Japonya Yakuşima’da bulunan “JomonSugi” bu adadaki en yaşlı ve büyük sedir ağacıdır. Ada, büyük oranda bu ağaç sayesinde UNESCO Dünya Mirası SİT Alanı ilan edilmiştir. En az 2 bin yaşında olduğu tahmin edilse de, bazı uzmanlar, ağacın 5 bin yıldan bile eski olabileceğini öne sürüyor. Bu teoriye göre, JömonSugi dünyanın yaşayan en yaşlı ağacı olabilir, Methuselah’tanbile yaşlı. Rakamlar ne derse desin, bu sayfalarda bahsetmeye değer bir ağaç, JomonSugi.
YÜZ ATLININ KESTANE AĞACI: Sicilya’daki Etna Yanardağında bulunan bu ağaç, dünyanın bilinen en büyük ve yaşlı kestane ağacıdır. 2 bin ila 4 bin yıldır yaşadığı düşünülen ağacın yaşı dünyanın en aktif yanardağında ikamet etmesi sebebiyle, özellikleetkileyicidir. Kraterin sadece 8 kilometre uzağında bulunan ağacın ismi (Yüz Altının Kestane Ağacı) bir efsaneden geliyor: Şiddetli bir gökgürültülü bir fırtınaya yakalanan 100 Şövalye, bu büyük ağacın altına sığınıp hayatta kalmayı başarmış. Ağaç 57 metrelik çevre ölçüsüyle Guinnes Rekorlar kitabına girmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.