VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

HIDIRELLEZ ve ANLAMI..!

HIDIRELLEZ ve ANLAMI..!

Bugün birçoğumuzun bildiği ve Mevsimlik bayramlardan biri Hıdırellez her yıl olduğu 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlayacağız.. Dünyada darda olanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanır.. Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan Türk dünyasının mevsimlik bayramlarından biri olan Hıdırellez bayramı için temizlik ilk sırayı alırken gecesinde ise ibadet edilerek dualar yapılır.. Erken kalkmanın uğur getirdiği inancıyla sabah erkenden kalkılır evlerin pencereleri ve kapıları sonuna kadar açılır.O gün hiçbir iş yapılmaz tarlada ve bahçede çalışılmaz..

Kadınlar akşamdan ellerine yaktıkları kınalı elleriyle hazırladıkları birbirinden güzel yiyeceklerin başında yeşil soğanlı yumurta piyazı, gözleme, keşkek ve kütküt helva bölgesel olarak değişkenlik yaşanmaktadır. Geniş, yeşillik ve suya yakın alanlara giderek Ailece toplu olarak yenilmesinin ardından yine ailece çeşitli eğlencelerle günü geçirmeye çalışılır.. Bölgelere göre farklılık gösteren eğlencelerden bazıları ise niyet çekme, baht çömleği, bahtiyar ve bahtıbar’dır. Bu oyun genç kızların talihlerini açmak için oynanıyor. Hıdırellez’in Keyifli oyunlarından biridir.. Hıdırellez günümüzde ise geniş alanlarda giyimden gıdaya, iğneden ipliğe, inçikten boncuğa her şeyin satıldığı bir panayır havasında gerçekleşmektedir..

2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel miras listesine alınan. Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez Bolluk, bereket, sağlık ve yanısıra dostluğun pekiştiği inancı yaygındır. Fakat Hıdırellez’i tek bir inanca ve kültüre mal etmek imkânsız. Kökü İslam öncesi eski Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu yaz bayramlarına kadar dayanan, Hızır ve İlyas kavramları etrafında anılan bir halk bayramı olarak biliniyor. İlk çağlardan itibaren Yunanistan, İran, Mezopotamya, Anadolu ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde baharın gelişiyle ilgili farklı kutlamaların yapıldığı da görülmektedir… Ocağınız şen ürünüz bol solsun. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi