NİSAN ve FINDIK
Değerli üreticilerimiz içinde bulunduğumuz Nisan ayı iklimlerde yaşanan değişimin tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini görmekteyiz.. Bölgemizde ise geçtiğimiz yıllar bitkisel üretimde ve fındık bahçelerimizde yaşandı..
Fındık üreticilerimizin içinde bulunduğumuz Nisan ayında, Fındık bahçelerinde yapılacak uygulamaları ise uzmanlar sırasıyla şöyle açıklıyorlar; Filiz budaması yapılır. Filiz güvesi ilaçlanabilir (ayın ilk başlarında). Fındık gal sineği ilaçlanır (iki kez). Fındık kokarcası ilaçlanır (Nisan ayı ortalarında). Nisan ayı içinde feromon tuzaklar bahçeye asılmalı. Yaprakların %70 ‘i döküldüğünde fındık dallarına dipten tepeye kadar birinci sıvı bakır uygulaması 15 gün sonra ikinci sıvı bakır uygulaması yapılmalı (bu uygulama fındık, ceviz ve tüm meyve ağaçlarında da uygulanmalıdır).
Kahverengi kokarca ile kültürel mücadele yapılmalı. Toplayıp imha edilmeli. Nisan sonu Mayıs ayı ilk haftası ruhsatlı ilcalar ile ilaçlama yapılmalı. Yeniden fındık dikimi yapacaklar fındık dikim çukurlarını hazırlayıp fidan dikimini yapabilirler.
Fındık çotanakları da artık bu aydan itibaren belirmeye başlar. Genelde fındık bahçelerinde fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabileceği dönem bu aydır. Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren 3’üncü yaprak geriye devriliyorsa derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece fındık filiz güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarda sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olurlar. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır.
Son yıllarda özellikle şekilsiz içi fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen fındık yeşil kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı ilaçlı mücadele Nisan ayının ikinci yarısında yapılır. Sabahın erken saatlerinde 10 ocak silkelenmeli ve en az bir kışlamış ergin düşerse ilaçlama dekara 8-10 Lt su atılarak yapılmalıdır. Azotlu gübreleme geçmişse, bu ay içinde de kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, doğan fındığı dalda tutmak ve onu beslemek insanların elindedir. Zirai mücadelede başarı; hedef zararıyla etkili ilacın önerilen dozda ve zamanında yapılmasıyla mümkündür.. Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.