TOPRAK VE SU KİRLİLİĞİ
Tarımsal ilaçların ve Gübrelerin neden olduğu kimyasal kirlilik, çeşitli yollarla yer altı sularını ve Denizleri kirletiyor. Kirli su sunulan topraklarda zararlı maddeler oluşuyor.
Tarımsal ürün verimini artırmak için toprak ve su tahlilleri yapılmadan ezbere yoğun bir gübreleme ve zirai mücadele yapılmaktadır.
Ülkede genelde tüm tarım ürünleri ortalaması dönüme 3 ila 40 kilogram arasında ticari gübre atılmaktadır. Ayrıca büyük ve küçükbaş hayvanların katı ve sıvı dışkıları ile yataklık olarak kullanılan sap ve saman gibi maddelerden meydana gelen ahır gübresi de tarımda yoğun olarak kullanılmaktadır.
Ülkemizde çeşitli faaliyetler sonucu meydana gelen atıklar, genelde belli bir kısmın haricinde hiçbir işleme tabi tutulmaksızın toprak ve su gibi alıcı ortamlara gelişi güzel bırakılmaktadır.
Belediyeler tarafından sayıları her geçen gün artan geri dönüşüm tesisleri yeterli gelmiyor.
Gelişi güzel açık alanlara bırakılan çöplerden sızan sular toprakları ve yer altı sularını mikrobiyal açıdan kirleniyor.
Şehir Kanalizasyon atıkları mutlaka arıtılmalı ve mecbur kalmadıkça atık sular tarımda kullanılmamalıdır.
Sanayi bölgeleri ve tarım arazileri belli bir plan çerçevesinde tespit edilmeli, tarıma uygun arazilere kesinlikle sanayi tesisleri kurulmamalıdır.
Katı atıklar ve özellikle çöpler bölgelerde değerlendirilmelidir.
Henüz temiz sayılabilecek ülkemiz toprakları zirai mücadele ilaçları özenle seçilip bilinçli kullanılmalıdır.
Ocağınız şen Ürününüz bol olsun! Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.