YAZAR FATMA ÖZGER BİLGİÇ HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU!

YAZAR FATMA ÖZGER BİLGİÇ HABER EXPRES TV'YE KONUŞTU!
Bu haftaki röportajımızda her ne kadar TARSUS’a uzanmış isek de o bir ADIYAMAN’lı. Yüreğinde biriktirdiklerini ilmek ilmek, satır satır işleyen ve karşımıza harika kitaplarla çıkan bir yazarımız Fatma Özger BİLGİÇ.

Bu haftaki röportajımızda her ne kadar TARSUS’a uzanmış isek de o bir ADIYAMAN’lı. Yüreğinde biriktirdiklerini ilmek ilmek, satır satır işleyen ve karşımıza harika kitaplarla çıkan bir yazarımız Fatma Özger BİLGİÇ. Kendisyle neler konuştuğumuzu merak ediyor musunuz? O halde buyurun söyleşimize.

Remzi ÖZKAN: Sayın Hocam kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Fatma Özger BİLGİÇ : 1971 yılı Adıyaman doğumluyum. Burada ilköğretimi bitirdikten sonra kazandığım sınavla İstanbul-Üsküdar Validebağ Sağlık Meslek Lisesini (Hemşirelik) okudum. Okul biter bitmez İstanbul’da altı ay özel diyaliz merkezinde çalıştıktan sonra ilk tayin yerim Çorum’a gittim. (15.12.1993) S.E.M’de on yedi ay çalıştım.

Evlendikten sonra eşimin öğretmenlik yaptığı Tarsus’a taşındım. Okuluma A.Ö’ den devam ettim önce dört yıllık hemşirelik bölümünü bitirdim. Emin Özger, Deniz Özge adında iki çocuk annesiyim. 28 yıl yoğun çalıştıktan sonra emekli oldum. 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kalem Şairi” unvanına layık görüldüm. Eserlerim, başta Posta gazetesi, İle sam dergisi, İmbik dergisi, Çıngı dergisi, Aydın Efesi, 4 Mevsim Yazar-Bir Dergisi olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Yurt içinde ve yurt dışında değişik etkinliklere katıldım. 2. üniversitem Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne başladım. Bu yıl hukuk son sınıfta okuyan kızımla beraber inşallah mezun olacağım. Amacım; öğrendiklerimle yazacağım yeni eserlerde insanlara daha verimli olmak.

Remzi ÖZKAN: Edebiyata ilginiz nereden geliyor?

Fatma Özger BİLGİÇ: Biz masallarla büyüdük. Eskiden TV-sosyal medya gibi şeyler yoktu. Akşam yemeği sonrası masallar, hikâyeler anlatılırdı. Şiirler okunurdu. Misafir gitsek de misafir gelse de biz çocuklar için düzen yine aynıydı.

giyim, kişi, şahıs, insan yüzü, gelenek içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kim güzel masal anlatıyorsa bizler çevresine çember olur can kulağı ile dinlerdik. Özellikle aile büyükleri aile içinde bu rolü yükleniyorlardı. Bizler de masallara dalıp hayal âleminde gezintiye çıkardık.

Ben çocukken kendi kendime türküler, şarkılar uyduruyor, söylüyordum. Sonra okula başladım. İlkokul yıllarımda şiirle tanıştım. Yunus Emre şiirleri ilk şiir tohumunu yüreğime ekti sanırım. “Arayı arayı bulsam izini / İzinin tozuna sürsem yüzümü...” dizeleri mıh gibi çakıldı beynime ve sonra yavaş yavaş yazmaya başladım. Ortaokulda yarışmalara katıldım ve ilk il birinciliğimi aldım. Ve o gün bugün yazamaya devam diyorum.

Remzi ÖZKAN: Ülke olarak okumaya meraklı mıyız? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Fatma Özger BİLGİÇ: Kanayan yaramız bizim... Ülke olarak okumuyoruz, hazır bilgi, kulaktan dolma doğru-yanlış bilgiye ilgimiz var. Ne yazık ki nesil olarak eringeç, tembeliz biraz.

Kaynaklardan okuduklarımıza göre: “Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada. 24 Şubat 2024.” Bu araştırmaların sonuçları çok acı... “Dünyada en çok

kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan'da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. 22 Nisan 2023.” Bu sonuçlar üzücü bence. Aileler, öğretmenler üstüne düşeni yapmalı...

Remzi ÖZKAN: Bestelenmiş şiirleriniz olduğunu biliyorum. Kimler, hangi şiirlerinizi besteledi hocam.

Fatma ÖzgerBİLGİÇ: Bestelenen şiirlerim var. Bunlar:1. Bırakma Beni (Ozan Dertli Şinasi)2. Yürü Dünya (Âşık Ziya Var)3. Beni Ancak Dağlar Anlar (Âşık Ziya Var)4. Canımın Cananı (Âşık Ziya Var)5. Sen Yoksun Ya (Murat Duman)6. Kara Sevda (Fatma Özger Bilgiç)7. Toy Gönlüm Yıllardır Sensiz Ağlarken (Fatma Özger Bilgiç)8. Özledim Diyorsun Yâr Gelmiyorsun (Fatma Özger Bilgiç) 9. Ölümde Fakir de Zengin de Eşit (Fatma Özger Bilgiç) 10. Beni Ancak Leyla Anlar (Fatma Özger Bilgiç)11. Yâr Sen Bana Candın Canımı Yaktın (Fatma Özger Bilgiç) 12. Yeter Artık Gel Sevgili (Fatma Özger Bilgiç) 13. Dönerim Demiştin Veda Ederken (Fatma Özger Bilgiç)14. Yoksulluk Peşimi Neden Bırakmaz (Fatma Özger Bilgiç)15. Benim Gözüm Sende Gönül Hapis Tende (Fatma Özger Bilgiç)16. Ömrümü Yoluna Gönüllü Serdim (Fatma Özger Bilgiç)17. Sevemedin Beni El Eyledin Sen, (Yüksel Ekinci)18. Seni Ansın Yürek Tövbeye Dönsün (Kubilay Kolukırık)19. Oluver (Ahmet Özturşucu)20. Bil Artık (Yusuf Yel)

Remzi ÖZKAN: Bugüne kadar kaç kitabınız yayımlandı, yayımlanmaya hazır yeni eserleriniz var mı?

Fatma Özger BİLGİÇ: On şiir, iki öykü, bir masal, bir aforizma toplam on dört kitabım oldu. İlk dört şiir kitabımdan sonra şair-yazar Orhan Oyanık arkadaşım ile birlikte yedi eser çıkardık. Üç ay önce de yine iki şiir, bir de hikâye kitabım çıktı. Ayrıca Orhan Oyanık arkadaşımla beraber beş tane antolojiye de imza attık ve arkadaşlarımızın duygularına dil olduk. Bu kitapları hep kendi imkânlarımızla çıkardık. Hep maddi anlamda zorlandık. Sponsor olsa keşke. Beş kitap (şiir, anı, gezi yazıları, deneme...) hazır gibi. Ayrıca kırka yakın antolojiye de (Türkiye ve Azerbaycan') eserlerimle katılım sağladım.

Orhan Oyanık Arkadaşımla Beraber Hazırladığımız Antolojiler:

1.Allah, Kur’ân-ı Kerim ve Hazreti Muhammed Şiirleri Güldestesi- 2. Anne ve Baba Yüreğinden Evlada Şiirler Güldestesi- 3. İlklerin Şehri Tarsus’tan Kültür Başkenti İstanbul’a Şiir Köprüsü Güldestesi Adana 2019)- 4. Demlenmiş Şiirler Antolojisi Adana 2019- 5. Cumhuriyet'in 100. Yılında Atatürk ve Cumhuriyet Şiirleri Güldestesi 2023

Remzi ÖZKAN: Yazarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Fatma Özger BİLGİÇ: Her şey desem abartmış olmam asla. Canlı, cansız her şey beni etkiliyor ve kalemime konu oluyor. Empati gücüm kuvvetli sanırım. Gözlemlerim, hayal gücüm, yaşadıklarım, duyduklarım... yüreğimden kalemime dökülüyor.

Remzi ÖZKAN: Uzun yıllardır gurbettesiniz, ortaokul sonrası Adıyaman’dan İstanbul’a geldiniz. Peki sonrası nasıl geçti?

Fatma Özger BİLGİÇ: Evet biyografimde de belirttiğim gibi Adıyaman, İstanbul, Çorum ve Mersin-Tarsus'a ömür verdim. 1989 yılında kazandığım sınavla Adıyaman’dan İstanbul’a ortaokul sonrası Sağlık Meslek Lisesini okumaya gittim. Gerek aile çevremden gerekse okul arkadaşlarımdan bu yaşta uzağa ilk giden ben oldum. Kolay değil zorlu bir süreç ama sabır, özveri, azmim sayesinde bugünlere geldim. Benim dönemimde, aile çevremde il dışına ilk çıkan bendim. Genelde o dönem kız çocuklarını okutmuyorlardı. Çok şükür o günler geride kaldı.

Remzi ÖZKAN: Şiir yazarken zorlandığınız konular oluyor mu? Çünkü şiir yazmak, edebiyatın diğer türlerine göre daha zordur.

Fatma Özger BİLGİÇ: Şiir bir sevdadır hem de kara sevdadır. Ama şiir yazmak çok da kolay değil. Bilgi, sevgi, hassasiyet, ilgi, yetenek, duygu, hayal gücü gibi birçok vasfı bir arada ister. Aslında herkes bir dönem şiir yazmıştır. Kimileri bir hevesle başlar ve o hevesi hemen geçer şiir de orada küser vazgeçer gider. Kimileri de şiiri daha ciddiye alır. Zaman verir, emek verir şiir rüzgârının esiri olur ve hayatı boyunca devam eder. Ben bilgi içerikli şiirlerde daha çok zaman ayırıyor, konu hakkında bilgi topluyor, okuyor ve sonra şiirime başlıyorum. Mesela hiç görmediğim Van iline ait tüm bilgileri, görselleri sosyal medyadan indirdim, inceledim, yazılanları farklı kaynaklardan okudum ve 22 dörtlükten oluşan Van şiirimi yazdım.

Remzi ÖZKAN: Kitaplarınızın isimlerini genelde siz mi belirlersiniz?

metin, insan yüzü, ekran görüntüsü, kişi, şahıs içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Fatma Özger BİLGİÇ: Kitaplarımın isimlerimi kendim koydum. Piyasada olmayan isimlere dikkat ettim. Eserlerim:1. Yeni Bir Dünya Kursak (Şiir) Tarsus (Aydıncan Yayınları) 2006.- 2. Denize Düştük (Şiir) Tarsus (Özbiçer Matbaası) 2016.- 3. Aşka İdam (Şiir) Tarsus (Özbiçer Matbaası) 2016.- 4. Hasretin Kavuruyor (Şiir) Tarsus (Özbiçer Matbaası) 2016.- 5. Şiir Gözlüm (Şiir) İstanbul (Uğur Tuna Yayınları) 2016. Orhan Oyanık ile birlikte.6. Aşkın Kıyısı (Şiir) İstanbul (Uğur Tuna Yayınları)2016. Orhan Oyanık ile birlikte- 7. Şiir Perisi (Şiir) İstanbul (Uğur Tuna Yayınları)2016. Orhan Oyanık ile birlikte- 8. Aforizma Denizi (Aforizma) İstanbul (Kumran Yayınları)2018. Orhan Oyanık ile birlikte. - 9. Yürekten Damlayan Öyküler (Öykü) İstanbul (Kumran yayınları) 2018. Orhan Oyanık ile birlikte. - 10. Gönül Heceye Uçtu (Şiir) Adana (Ekrem Yayınları)2019. Orhan Oyanık ile birlikte. - 11. Masal Şehrine Yolculuk (Masal) Adana (Ekrem Yayınları) 2021. Orhan Oyanık ile birlikte.- 12. Köşede Kalan Hikâyeler (Hikâye) Ankara 2023.-13. Gönül Hecede Kaldı (Şiir) Ankara 2023.- 14. Şiir Bedesteni (Şiir) Ankara 2023.

HAZIRLADIĞIMIZ GÜLDESTELER (Orhan Oyanık ile birlikte):

1. Allah, Kur’ân-ı Kerim ve Hazreti Muhammed Şiirleri Güldestesi- (Şiir) İzmir (Ata Matbaacılık) 2017.

2. Anne ve Baba Yüreğinden Evlada Şiirler Güldestesi (Şiir)- İstanbul (Kumran Yayınları) 2018.

3. İlklerin Şehri Tarsus’tan Kültür Başkenti İstanbul’a Şiir Köprüsü Güldestesi (Şiir) Adana (Ekrem Yayınları) 2019.- 4. Demlenmiş Şiirler Güldestesi (Şiir) İstanbul (Zinde Yayıncılık) 2020.- 5. Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk ve Cumhuriyet Şiirleri Güldestesi (Şiir) Ankara 2023.

Remzi ÖZKAN: Edebiyat yolculuğuna yeni çıkmış şair ve yazarlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Fatma Özger BİLGİÇ: Hep aynı şeyleri söylüyorum. Çok okumak ve her duyguya önem vermek, toplumun farklı kesimlerini gözlemlemek, sabırlı olmak ve yazmaktan da haz almak gerekir. Yoksa yazmak kolay gibi görünse de aslında çok zor. Bazen yaşlıları bazen de gençleri konuşturmak ve iyi dinleyici olmak gerek. Yazdıklarınıza inanılmaz malzeme çıkıyor.

Remzi ÖZKAN: Türkiye’de şair ve yazarlara yeterli ilginin olduğunu düşünüyor musunuz?

Fatma Özger BİLGİÇ: Acı ama ilgi yok. İsim yapmış, reklamı olanlar dışında yazar-şaire ilgi yok bu ülkede. Bazen keşke Kanuni döneminde yaşasaydım belki o zaman değer görürdük diye düşünüyorum. Okuyandan çok yazan var gibi. Okumayan bir toplum olunca şair-yazarlarımızı çok geç tanıyoruz. Genelde şair-yazar öldükten kırk-elli yıl sonra fark ediliyor ki bu da çok acı...

Remzi ÖZKAN: Antoloji hazırlamak fikri nasıl gelişti sizde?

Fatma Özger BİLGİÇ: Ben oldum olası antolojileri severim. Farklı kültürler, farklı yaşlar, farklı kişilikler, farklı kalemler bir eserde buluşmuş, düşüncesi bile heyecan verici. Ben de hep düşünüyordum sonra bu düşüncemi beraber yedi esere imza attığım yazar- şair Orhan Oyanık Bey’e söyledim. O da evet deyince beraber beş antolojiye can verdik. Her kitabın galasını farklı illerde yaptık. Şair-yazar arkadaşlarımızın bir araya gelmelerine de böylelikle vesile olduk.

Remzi ÖZKAN: Sizce neden insanlar neden kitap okumalı?

Fatma Özger BİLGİÇ: Okumak ruh ve beden sağlığı için bir ihtiyaçtır. Okumak da yazmak da ruh dünyasına terapidir. Cinayetler, kavgalar, mutsuzluklar, sorunlarla baş edememe gibi birçok sorunun kaynağında okumaya zaman ayıramamak var bence. Bedenin nasıl düzenli ve dengeli beslenmeye, hijyene, uykuya, dinlenmeye ihtiyacı varsa ruhun da beslenmesi gerekir. Bu da verimli okumakla olur. Okuyan birey kendine yeten birey olur. Ruh dünyasına hitap etmeyi bilir ve kendini geliştirerek hayatını da kolaylaştırarak yaşanan ömre değer katar.

Remzi ÖZKAN: Bize ayırdığınız zaman ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Fatma Özger BİLGİÇ: Ben teşekkür ederim bu fırsatı bizlere verdiğiniz için. Yazılanlar okundukça, sizin gibi değerler bizi yazdıkça bizler de yazmaya devam edeceğiz. Hem de her eserimizde kendimizi geliştirerek.

metin, insan yüzü, kişi, şahıs, giyim içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
RÖPORTAJ