Aynalı Çarşı
“Çanakkale içinde vurdular beni” diye başlayan Çanakkale Türküsü yedi den yetmiş hepimizin dilindedir… Bu türküde geçen bir de Aynalı Çarşı vardır. Çanakkale de… Çanakkale’nin merkez ilçesin de tam çarşı bölgesinde bulunmaktadır bu Aynalı Çarşı. İlk görüşte İstanbul’daki tarihi Mısır çarşının görünüşünü andıran bu çarşı hediyelik eşyalar ve çeşit çeşit aksesuarların satıldığı bir mekandır.
Günümüze kadar erişebilen orijinal kapısı ve kitabesiyle dikkat çeken, bu çarşının ismini Çanakkale Türküsünden aldığı düşünülse de çarşı 1889 yılında inşa edilmiştir. Çanakkale’nin meşhur türküsünden dolayı Çanakkale’ye gelenlerin ziyaret etmek istedikleri mekanların başında Aynalı Çarşı gelmektedir. Günümüze kadar erişebilen orijinal kapısı ve kitabesiyle dikkat çeken bu çarşının, Türküde adı geçen Aynalı Çarşı olduğu düşünülmektedir.
Çarşının kırmızı taştan yapılmış kapısı kemerlidir. Kemerin kilit taşı kabartma çiçek desenleriyle süslenmiştir. Kemerin üstünde yer alan kitabe çarşı hakkında bilgi veren en önemli belgedir. Osmanlı Türkçesi, İbranice ve Fransızca olmak üzere üç dildir. Osmanlı Türkçesi kitabede günümüz Türkçesiyle şöyle yazmaktadır. “Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi, İkinci Abdülhamit efendimiz hazretlerinin lütuf ve çıkmalarıyla kendine bağlı Musevi uğurundan ilyo Halya kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (Kasım-Aralık1889)”
Gelibolu Savaşı sırası bombalanarak harabe haline gelen Aynalı çarşı zaman zaman restore edilerek kullanıma açılmıştır. Son olarak Çanakkale Belediyesi tarafından 2007’de restore edilen ve içinde Çanakkale’ye özgü hediyelik eşya satan dükkanların yer aldığı çarşı, herkesin ilgisini çeken önemli bir alışveriş merkezidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.