Türkiye’de Alternatif Tarım Ürünleri -3
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Buğday, tütün, kayısı, şekerpancarı yerine alternatif ürün olarak Mısır Yetiştiriciliği elverişlidir.
Mısır: Uygun mısır türleri seçildiğinde ve yetiştirme tekniği tam uygulandığında, mısır üretim alanları az olan bu bölgemizde de mısır alternatif olarak yetiştirilebilir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Pamuk, antepfıstığı, kırmızı mercimek, mısır yerine Nohut ve Badem tercih edilebilir.
Nohut: Bu bölgede yetiştirilen nohut miktarı düşük olsa da, iklim ve toprak özellikleri uygun. Bölge için uygun nohut türleriyle yetiştiriciliği teşvik edilebilir.
Badem: Akdeniz Bölgesi’nin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi de badem yetiştiriciliği için uygun toprak ve iklim şartlarına sahip.
İç Anadolu Bölgesi’nde Mısır, şekerpancarı, arpa, buğday, patates, nohut, ayçiçeği’nin yerine Aspir ve Kanola alternatif ürün olarak tercih edilebilir.
Aspir: Bitkisel yağ kaynağı olması ve biyoyakıtta kullanılması nedeniyle ekonomik anlamda katma değeri yüksek bir ürün olan aspir, İç Anadolu’nun kurak iklim koşullarına dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Bitkisel yağ üretiminden kozmetik ve biyodizele kadar birçok alanda kullanılabilen aspir, birim alanda en yüksek geliri sağlayacak bitkilerden biri. Buğday ve arpadan sonra ekilebiliyor ve nohuta alternatif olarak değerlendiriliyor.
Kanola: Kanola bitkisinin yetişmesi için İç Anadolu Bölgesi de elverişli ve maliyeti ayçiçeğine göre daha düşük olduğu için iyi bir alternatif olabilir.
Kaynak: www.1000ciftci1000bereket.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.